Foarte mulți români sunt peste hotare, au o viață construită de la zero pe tărâm străin și se integrează într-un mediu de genul. Cu toate acestea, la fel de mulți își doresc să își doarmă somnul de veci acasă – o dorință de care familia rămasă se preocupă intens. Nimic nu mai stă în calea îndeplinirii acestui vis, nici măcar distanța sau situația actelor.

Când vine vorba de transport funerar international lucrurile sunt ceva mai complicate până când se va găși și echipa potrivită, agenția care va fi însărcinată cu transportul în sine și nu numai. Trebuie înțeles încă de la bun început că transportul defunctului nu este la fel de simplist precum în cazurile clasice, de manipulare a acestuia și a sicriului, de transport la capelă și la cimitir. În cazurile în care se impune transport internațional, intervine și legislația și un întreg set de acte pentru a justifica ieșirea din țară a unei persoane decedate.

Ce trebuie să faci când survine decesul în afara țării

Situația dramatică de a pierde pe cineva drag nu mai ține de loc și spațiu. Se poate întâmpla oricând și oriunde. Deși în unele cazuri se pare că se prevestește ce va urma, transportul unei persoane pe ultima sută de metri este la fel de complicat și poate afecta și mai mult starea persoanei în cauză. Așadar, toate la timpul lor.

Trebuie știut că dacă decesul unei persoane survine pe tărâm străin, într-o țară parte din Uniunea Europeană, legea impune repatrierea. Însă nu înainte de confirmarea decesului, de realizarea actelor în acest sens, de îndeplinirea unor condiții stricte privind normele de siguranță în a transporta un sicriu.

Iată ce ar trebui să facă cei în cauză:

Încă din primele minute de după evenimentul nefast, se dispune nevoia de a găsi firma competentă pentru a realiza transportul decedatului în țară. În acest sens, prețurile diferă, deci tot ce puteți face este să vă interesați de multiple oferte, alegând în scurt timp pe cei care sunt dispuși să ofere nu numai un preț rezonabil, ci și servicii complete.

Având în vedere seria de acte de care trebuie să vă ocupați, ideal ar fi să gășiți în agenția cu pricina un sprijin în a realiza cât mai rapid actele impuse pentru a realiza transportul. Se va necesita un pașaport mortuar, certificat de deces, certificat constatator al decesului eliberat de o instituție medicală, certificat de îmbălsămare, autorizație de transport funerar internațional și nu numai.

Legea Poliției Mortuare din Comunitatea Europeană impune ca un decedat să fie transportat în anume condiții: un sicriu din lemn este doar exteriorul, căci înăuntrul acestuia se va amplasa un alt sicriu, din zinc. Acesta are închidere ermetică. Această procedură se va realiza numai în prezența unui agent de poliție, din zona în care a survenit decesul.

Din punct de vedere al transportului funerar internațional, veți avea nevoie de actele doveditoare ale decesului și cauza acestuia, de o mașină specială și conform standardelor, de un sicriu special prevăzut cu acea închidere ermetică. Așadar, cu mult mai practic este să apelați la o agenție funerară specializată în astfel de servicii. Pot fi intermediarii de care aveți nevoie în cele mai grele momente. Pot fi cei care vă ușurează de stresul unor acte, când mai important este să vă plângeți durerea, pierderea și suferința. O recomandare este servicii-funerare-iuliana.ro, specialişti cu experienţă în transportul funerar internaţional. Mai apoi urmează lungul drum până acasă.