Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, împreună cu premierul Ludovic Orban dar şi cu autorităţile locale de la Cluj Napoca, se fac că plouă în scandalul românilor îngrămădiţi pe aeroprotul din Cluj Napoca. În realitate, totul a fost o operaţiune controlată de la vârful Guvernului, cu semnătura lui Vela. Însă după ce o ţară întreagă a văzut dezastrul cu cei 2000 de români îngrămădiţi precum „oile” în ţarc, toţi s-au făcut că plouă şi că nu ştiu nimic.

Ministrul Marcel Vela spune că nu ştie cum au ajuns românii din judeţul Suceava, din comuna Pătrăuţi, aflată în carantină totală din cauza coronavirusului. Vela a declarat că probabil românii au luat-o pe câmp ca să ocolească filtrele de poliţie şi jandarmi. Aşadar, cu tupeu Ministrul Vela îşi bate joc de noi toţi şi spune că românii de la Pătrăuţi au mers pe câmp de la Suceava la Cluj şi astfel niciun filtru de poliţie nu i-a depistat.

„Dosarul pe care l-am deschis este legat de faptul ca avea interdictie, in baza Ordonantei, de a iesi din zona pe alte drumuri decat cele publice, vreau sa precizez ca noi avem filtre pe drumurile publice comunale, judetene, nationale si europene. Nu avem, sa spunem, dispozitiv ca la granita in dispozitive si cu termoscannere (…) pentru a vedea sa nu treaca cineva pe un drum agricol sau pe camp dintr-o parte in alta. Tocmai din acest motiv este cuprinsa in textul ordonantei o masura coercitiva, ca este interzis pe alte drumuri decat cele pe care le-am enuntat, asadar, toti vor da declaratii si vor avea dosare ca au trecut dincolo de filtre, pentru ca, daca au trecut prin filtre si nu au fost atenti, in baza declaratiilor evident, nu au fost atenti cei din filtre, colegii fie ca sunt de la politia locala, de la politia nationala, armata, politie de frontiera sau jandarmi vor trebui sa explice superiorilor lor de ce nu si-au indeplinit misiunea asa cum trebuie”, a afirmat Marcel Vela, vineri seara, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

În timă ce Vela se face că plouă, aflăm din rpesa germană că românii au ajuns pe aeroport ca urmare a acordului guvernamental semnat chiar de el cu oficiaţii din Germania care i-au cerut ajutorul pentru ca românii să poată fi îmbarcaţi în avioane să meargă la cules de sparanghel.

Deutsche Welle, citat de republica.ro, sosirea unui total de 80.000 de lucrători sezonieri a fost permisă de către Ministrul de Interne Seehofer și de cel al Agriculturii, Klöckner, care au apreciat promptitudinea ministrului român de Interne, Marcel Vela, în aprobarea zborurilor speciale, în ciuda stării de urgență și a restricțiilor generale de călătorie – transporturile pe cale terestră fiind oricum imposibile după închiderea graniței cu Ungaria.