Uniunea Europeană, prin liderii Angela Merkel și François Hollande, bagă pe gât, României, 7000 de refugiați musulmani. În schimb, Marea Britanie anunță că nu primește niciun imigrant din Orientul Mijlociu.

România este importantă în UE doar când trebuie să execute ordinele din Germania și Franța. Liderii celor două țări vor transmite instituțiilor europene propuneri comune pentru organizarea primirii refugiaților, repartizarea lor ‘echitabilă’ în Europa prin cote obligatorii și revizuirea normelor în vederea consolidării sistemului european de azil.

Această inițiativă franco-germană mai cuprinde propuneri privind repatrierea imigranților ilegali cărora nu le-a fost aprobată cererea de azil și susținerea cooperării cu țările de origine și de tranzit ale imigranților.

României i-ar reveni să primească 6.937 de refugiaţi, conform cotei sale de 3,7%, potrivit unui plan care ar fi fost întocmit de lideri europeni în vederea distribuirii a 160.000 de refugiaţi pe continent, scrie site-ul tabloidului britanic Daily Mail joi, invocând un document „divulgat” în presă.

Refugiaţii care au ajuns în Italia, Grecia şi Ungaria ar urma să fie distribuiţi între statele membre ale Uniunii Europene, în funcţie de populaţia şi puterea economică a fiecărui stat în parte, scrie Mail Online.

Astfel, Germania ar urma să acorde azil unui număr de 35.000 de refugiaţi, Franţa ar urma să accepte 26.000, iar Spania – 16.000.

„Chiar şi ţări sărace precum Bulgaria şi România ar urma să accepte mii de familii„, comentează site-ul tabloidului britanic, subliniind că Marea Britanie nu va accepta niciun refugiat.

Londra – care a refuzat să accepte aceste cote atunci când au fost propuse iniţial, în mai, scrie site-ul – nu este obligată să facă acest lucru, în pofida faptului că este unul dintre cele mai populate şi bogate state UE.

În cazul în care Londra ar accepta refugiaţi, potrivit cotei sale, ar trebui să primească aproximativ 17.000 de oameni, adică 11% din total.

În Ungaria se află 54.000 de solicitanţi de azil, în Italia 39.600, iar în Grecia 66.400.

Uniunea Europeană ar urma să acorde azil numai refugiaților proveniți din zone de conflict, precum Siria sau Afganistan, sau din țări unde există regimuri opresive, anterior Parisul și Berlinul evocând și posibilitatea ca la nivel european să fie elaborată o listă cu țări ‘sigure’, de unde să nu poată fi primiți refugiați.

Până la ora actuală statele membre și-au manifestat disponibilitatea de a prelua în total doar 32.256 de refugiați. Potrivit unei surse europene, cum o eventuală instituire a unui mecanism al cotelor obligatorii va cere timp, executivul comunitar ar urma să propună repartizarea ‘urgentă’ a încă 120.000 de imigranți ilegali, în timp ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a vorbit despre 100.000.

Conform ultimelor date publicate de Organizația Internațională pentru Migrație, numărul refugiaților veniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia care au reușit de la începutul acestui an să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană a depășit 350.000.

Premierul Victor Ponta a declarat joi, cu privire la articolul din ziarul britanic Daily Mail, potrivit căruia România ar urma să preia 7.000 de imigranţi, că nu există la Guvern niciun document oficial cu privire la această cifră.

Întrebat despre articolul jurnaliştilor britanici, care vorbeau despre un plan potrivit căruia România urmează să preia 7.000 de imigranţi, peste numărul de 1785 deja convenit, Victor Ponta a infirmat informaţiile laRomânia TV. „Asta a apărut într-un ziar din Marea Britanie. Nu există la Guvernul României niciun fel de document referitor la această cifră”.