Tarifele de roaming în interiorul celor 28 de state ale Uniunii Europene, vor fi eliminate abia de la 15 iunie 2017.

Suprataxarea roamingului în UE va fi abolită din 15 iunie 2017′, a anunțat Letonia, țară care deține președinția Uniunii Europene în acest moment.

În controversata problemă a neutralității internetului, UE intenționează să solicite operatorilor de telecomunicații să ofere acces egal tuturor utilizatorilor, iar blocarea va fi permisă doar pentru contracararea atacurilor cibernetice sau în timpul perioadelor de supraîncărcare a rețelelor.

„Este un acord crucial care va elimina în cele din urmă tarifele de roaming. În prezent, aceste tarife îi determină pe utilizatori să-și închidă telefoanele mobile când călătoresc în străinătate. Dacă ei nu s-ar mai speria de facturi, și-ar utiliza aparatele mai des când ar călători, creând mai multe oportunități companiilor de telecomunicații să ofere servicii consumatorilor din regiune”, a declarat comisarul european pentru economia și societatea digitală, Guenther Oettinger.

În mai, Comisia Europeană a renunțat la planurile sale vizând eliminarea tarifelor de roaming începând din 2016, în urma obiecțiilor venite de la companiile de telecomunicații și de la mai multe mici state membre. Însă, un nou compromis a devenit necesar după protestele organizațiilor pentru protecția consumatorilor și ale Parlamentului European.

Comisarul european pentru economia și societatea digitală a avertizat că UE trebuie să-și consolideze piața de telecomunicații. În Europa există 280 de companii de telecomunicații comparativ cu doar patru în SUA.

Gunther Oettinger a spus că în ultimii ani, mai multe companii vor fuziona, astfel că industria europeană de telecomunicații va juca un rol mai mare pe scară globală.