Începe sfârșitul Uniunii Europene. După 43 de ani de la integrarea în UE, britanicii au votat joi să părăsească Uniunea Europeană. Potrivit rezultatelor oficiale, 51,9% dintre cetăţenii britanici, mai exact 17.410.742, au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, iar 48,1%, adică 16.141.241, pentru rămânere Prezenţa la vot la referendum a fost de 71,8%, cea mai mare în cazul unui scrutin din 1992 încoace.

Premierul britanic David Cameron şi-a anunţat vineri dimineaţă demisia din funcţie după rezultatele Brexitului, precizând că ”ţara are nevoie de o nouă conducere” şi că va mai rămâne în funcţie trei luni.

„Vointa britanicilor trebuie respectata. Nu pot exista dubii privind rezultatul. Vreau sa asigur oamenii de afaceri ca economia e puternica iar pe cetateni ca nnu vor exista schimbari imediate. Trebuie sa ne pregatim pentru o negociere cu UE, sa implicam guvernul Scotiei si al celorlalte regiuni. Sunt mandru ca am fost premierul Marii Britanii in aceasta perioada„, a mai spus Cameron.

David Cameron s-a angajat ca în cazul unui vot pentru ieşirea din UE să ceară, fără întârziere, activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru a activa mecanismul de părăsire a Blocului Comunitar. Acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele două săptămâni. Odată pus în mişcare acest mecanism, singura cale de întoarcere este prin acordul unanim al statelor membre.

Ieşirea din UE nu este însă un proces automat. Ea trebuie negociată cu celelalte 27 de state şi se finalizează în termen de doi ani, iar Parlamentul European are drept de veto în cazul unei noi înţelegeri care să formalizeze relaţia dintre UE şi Marea Britanie.

Românii care muncesc în Marea Britanie spun că decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană este una greşită şi se tem pentru locurile lor de muncă.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat, în urma anunţării rezultatului referendumului din Marea Britanie, că este „în totalitate conştient de cât de grav, sau chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic”, dar că „UE nu este doar un proiect al vremurilor bune”.

Nu este niciun secret faptul că ne doream un alt rezultat al referendumului de ieri. Sunt în totalitate conştient de cât de grav, sau chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic. Şi nu există nicio modalitate de a prevedea toate consecinţele politice ale acestui eveniment, ma ales pentru Marea Britanie. Este un moment istoric, însă cu siguranţă acum nu este momentul pentru reacţii isterice. Vreau să dau tuturor asigurări că suntem de asemenea pregătiţi pentru acest scenariu negativ. După cum ştiţi, UE nu este doar un proiect al vremurilor bune„, a declarat Tusk.

Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz a declarat că în momentul de faţă este nevoie de stabilitate, atât în interiorul cât şi în afara U.E., şi trebuie limitate efectele negative produse de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

La scurt timp după ce rezultatele oficiale au fost făcute publice, iar premierul britanic David Cameron a anunţat că se va retrage, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat că cel mai important lucru în momentul de faţă este stabilitatea de ambele părţi, adică atât în interiorul cât şi în afara U.E.

„Este nevoie de stabilitate şi sper ca întâlnirile preşedinţilor să constituie această stabilitate, având în vedere ce se întâmplă acum cu lira sterlină şi pe pieţele internaţionale” a declarat vineri dimineaţa Martin Schulz.

Cred că discuţiile vor trebui să continue cu 28 de ţări dacă va fi posibil sau cu 27 de ţări; trebuie să răspundem în mod calm. Eu sper că vom rămâne 28. Dacă britanicii votează să părăsească UE, aceştia nu vor mai beneficia de avantajele pieţii comune din cadrul Uniunii”, a spus Merkel.

Nu cred că Uniunea europeană va fi în pericol de moarte dacă Marea Britanie ne părăseşte. Vom continua procesul de cooperare în Europa, în special pe sectoare cum sunt cele economice sau monetare, declara Jean-Claude Juncker înainte de referendum.

Marea Britanie s-ar putea destrăma după referendumul de ieșire din UE. Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire.