Programul de guvernare al PSD pregătit pentru Guvernul Dăncilă, este luat la mişto de către Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. PSD ar avea nevoie şi de voturile ungurilor pentru a valida guvernul în Parlamentul României.

Liderul UDMR a declarat sâmbătă seara, în cadrul aniversării a 15 ani de la înfiinţarea Conferinţei Tineretului Maghiar, că din discuţiile avute cu preşedintele executiv al Uniunii, Porcsalmi Balint, a reieşit că noul program de guvernare „arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri”.

„A citit careva planul de guvernare? Ştiu că Balint l-a citit şi mi-a spus că arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri. Se va decide săptămâna viitoare referitor la acest plan de guvernare şi ar fi foarte bine dacă v-aţi exprima şi voi părerea. Eu aş fi foarte bucuros ca mâine dimineaţă să citiţi acest program de guvernare şi să ne spuneţi ideile voastre până luni dimineaţa. Avem şi noi idei referitoare la perioada următoare pe care vrem să le prezentăm. Toate aceste acorduri sunt pe plan îndelungat”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

UDMR nu a precizat încă dacaă va vota sau nu Guvernul Dăncilă. Hunor a ironizat şi săptămâna trecută tandemul Dtagnea (preşedinte PSD) – Dăncilă (premier desemnat), spunând despre propunerea pentru Palatul Victoria că ar a reuşit să răspundă la întrebările sale „fără a se uita la Liviu Dragnea“.

Liviu Dragnea, a anunțat că are emoţii pentru votul de luni. Dragnea a mărturisit că speră ca UDMR să susţină cabinetul condus de Vasilică Viorică Dăncilă.

Este foarte bine să fie criticat, programul de guvernare n-a suferit modificări importante, e cel care a fost votat. Noi am avut o discuţie cu grupul UDMR, s-a stabilit că mâine ei vor avea o întâlnire politică unde vor decide dacă susţin prin vot învestitura Guvernului sau nu. Deci noi sperăm să ne susţină.”, a declarat Liviu Dragnea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a fentat jurnaliştii cu un răspuns în stil propriu: Se bea bere la Ministerul Agriculturii? Ooo, acolo este sediul materiei, pentru că acolo este şi meiul şi orzoaica pentru bere şi industria alimentară. În 1968, m-am îmbătat, dacă mă gândesc şi acum mi-e rău.

UDMR ar vrea să susţină Guvernul doar dacă PSD ar fi de acord cu consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a maghiarilor din România, înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic la Târgu Mureş, prelungirea termenelor pentru restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România și extinderea folosirii limbii materne în administrația publică locală.