Kelemen Hunor, Președintele UDMR invocă Brexit-ul ca să ceară independența Transilvaniei în Europa. Ungurul a avut un discurs radical la Congresul PPE, în care a anunțat că UDMR va face tot posibilul ca problema maghiarilor din Transilvania să fie cunoscută în Europa.

”Într-o Europă confruntată cu noi şi noi provocări, dacă noi, maghiarii din Transilvania, nu vorbim despre problemele noastre, despre nedreptăţile care ne afectează cu o voce suficient de puternică, clar şi la obiect, nimeni altcineva nu o va face în locul nostru. Congresul Partidului Popular European a fost un bun prilej pentru a discuta cu partenerii noştri despre ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni şi despre provocările perioadei următoare. Cum suntem cea mai numeroasă minoritate autohtonă din Europa, noi atragem atenţia asupra unor valori prin intermediul cărora continentul nostru poate deveni o Europă a naţiunilor, a comunităţilor naţionale şi a regiunilor”, a declarat Kelemen Hunor, conform comunicatului UDMR menţionat.

Potrivit lui Kelemen, în următoarele 12 luni, comunitatea minorităţilor autohtone din Europa, care numără în total 60 de milioane de oameni – deci inclusiv comunitatea maghiară – va trebui să dovedească prin iniţiativa civică Minority Safepack că este angajată ferm în acest efort, în acest proiect şi că nu poate fi ocolită atunci când se iau decizii care o privesc în mod direct. În acest context, Comisia Europeană a făcut posibilă începerea campaniei de strângere a semnăturilor necesare aplicării iniţiativei Minority Safepack, după care va putea începe elaborarea legislaţiei privind apărarea drepturilor minorităţilor din Europa.

„Dacă dorim ca o Europă puternică să fie un adevărat cămin pentru minorităţile autohtone – căminul maghiarilor din România – şi nu doar un loc în care se întâmplă să trăiască, atunci trebuie să ne facem auzită vocea puternic, trebuie să obţinem acele drepturi care să ne schimbe viaţa în mai bine, în Europa. Am constatat şi la Congresul PPE din Malta că, dacă noi, maghiarii, nu atragem atenţia asupra încălcării legilor în ţara în care trăim, celor care construiesc politica europeană, nimeni altcineva nu o va face în locul nostru. UDMR este ferm hotărâtă să ducă Transilvania în Europa, să plaseze cauza maghiarilor din Transilvania pe harta Europei”, a adăugat preşedintele Uniunii.

Kelemen Hunor a constatat că, mai devreme sau mai târziu, discuţiile frecvente pe această temă dau rezultate, fapt dovedit şi de raportul pe anul 2016 al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, document care arată că Washington-ul acordă în prezent mai multă atenţie problemei maghiarilor din România, fiind conştient de faptul că situaţia minorităţilor nu este nici pe departe soluţionată şi că România nu este o ţară model la acest capitol, se mai afirmă în comunicatul UDMR.