Fanii Eurovision care vor să vadă finala Selecției Naționale Eurovision România 2015, trebuie să meargă la Craiova, întrucât TVR a decis să organizeze în Capitala Băniei, competiția de pe 8 martie.

Dacă în 2014, finala Eurovision România s-a desfășurat la Brașov, în acest an, TVR se duce cu Eurovisionul în Oltenia.

După ce au anunțat pe ultima sută de metri calendarul de selecție al pieselor și au oferit compozitorilor doar două săptămâni pentru înscrieri, TVR umflă factura finalei în mod artificial cu deplasarea a sute de angajați la Craiova, ca să realizeze transmisia live din 8 martie.

Cel mai probabil, Selecția Națională Eurovision 2015 va avea loc în Sala Sporturilor din Craiova, proaspăt finalizată în 2014.

Producătorii Selecţiei Naţionale a Eurovision 2015 sunt Iuliana Marciuc şi Bogdan Ghiţulescu, iar Liana Stanciu va fi, pentru al doilea an consecutiv, şefa delegaţiei României la Viena.

Compozitorii care vor să reprezinte România la Eurovision 2015, își pot înregistra creațiile muzicale până pe data de 8 februarie. Iar pe 12 februarie, TVR va anunța cele 12 piese selectate de juriu să meargă în finala din 8 martie.

Câştigătorul finalei Eurovision România va fi ales pe 8 martie, într-un spectacol transmis în direct de Televiziunea Română.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014 cu piesa „Miracle”, ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

În 2015 se împlinesc 60 de an de la prima ediție Eurovision, ocazie cu care se va realiza o ediție jubiliară de la care România nu putea să nu fie prezentă.

Finala Eurovision 2015 va avea loc pe 23 mai, în Austria, semifinalele fiind programate pe 19 și 21 mai.

Ediția Eurovision din 2015 este organizată de European Broadcasting Union și de televiziunea publică din Austria, ORF, după ce Conchita Wurst, a câștigat concursul în luna mai 2014 cu piesa ”Rise Like a Phoenix”.

România și-a aflat luni, adversarele din prima semifinală Eurovision ce va avea loc pe 19 mai 2015 la Viena. Reprezentanții României vor lupta cu alte 15 țări pentru unul din cele zece locuri care duc în finala de pe 23 mai 2015.

La ediția jubiliară din 2015 vor participa 39 de țări. 16 în prima semifinală, 17 în a doua și cinci țări sunt deja calificate, la care se adaugă țara gazdă, Austria.

Prima semifinală Eurovision 2015 va avea 15 țări și anume: Grecia, F.Y.R. Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, România, Rusia, Albania, Georgia și Ungaria.

În timp ce în a doua semifinală Eurovision 2015 vor evolua 17 țări: Norvegia, Irlanda, Cehia, Lituania, San Marino, Malta, Portugalia, Muntenegru, Elveția, Azerbaijan, Slovenia, Letonia, Polonia, Islanda, Israel, Cipru și Suedia.

Potrivit sistemului de televoting, în prima semifinală vor vota toți cei din cele 16 țări plus Austria, Franța și Spania. Iar în cea de-a doua semifinală votează cetățenii în cele 17 țări participante plus Germania, Italia și Marea Britanie.