Din această săptămână, în fiecare duminică, de la ora 16.00, la TVR 2 (şi în simulcast la TVR HD) este programat documentarul „China, gust şi savoare”  (A BITE OF CHINA – China, 2012) – Regia: Chen Xiaoqing. Este o explorare culinară, geografică şi culturală a Chinei, care introduce spectatorul în secretele gastronomiei chineze.

O prezentare plină de culoare a diverselor tradiţii din China, Hong Kong şi Taiwan, care îmbină vechiul şi noul, trecutul istoric şi modernitatea, bogăţiile naturii şi tehnicile inventate de om.

Cele 7 episoade reprezintă primul sezon al unui documentar eveniment realizat de CCTV (Televiziunea Publică din China) şi oferit românilor de Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti. „China, gust şi savoare” va însemna pentru telespectatorii români o incursiune într-unul dintre cele mai semnificative universuri ale îndepartatei culturi: gastronomia. Pe parcursul acestor episoade, vom descoperi nu doar bogăţia naturii în ceea ce priveşte variatatea alimentelor, a condimentelor şi aromelor de bază – dar şi atenţia deosebită pe care chinezii o au pentru modul în care se îmbină armonios ingredientele – carnea cu legumele, cu orezul şi cu sosurile  – proteinele cu vitaminele şi cum se caută echilibrul optim între alimentele dulci şi acre, colorate intens şi neutre, cu textură fină sau crocante.

„A bite of China” este unul din cele mai reuşite documentare chinezeşti din ultimii ani, preluat în numeroase ţări şi care a luat multe premii naţionale. Filmul reflectă atât viaţa cotidiană a chinezilor de rând, cât şi cultura şi istoria milenară a Chinei.

Primul episodprezintă o mică parte din darurile culinare pe care natura le face chinezilor: peşti, animale, fructe, legume – dar şi delicatese specifice acestei părţi a lumii: rădăcini de lotus, muguri de bambus şi delicioasele ciuperci care pot fi găsite numai în regiunea Shangri La.