Vineri, 15 mai, de la ora 19.00, pe TVR 2 (şi în simulcast pe TVR HD), campania Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti continuă cu difuzarea celui de-al doilea episod cu titlul: GULAGUL ROMÂNESC.

După modelul sovietic, instalarea puterii comuniste în România s-a făcut prin trimiterea în închisori şi lagăre de muncă a oricărui posibil opozant. La sfârşitul anilor ‘40 se înființează lagăre şi colonii de muncă forţată, după modelul sovietic al gulagului, în care deținuţii politici, în număr tot mai mare, muncesc la „construirea socialismului”. Primul obiectiv a fost Canalul Dunăre –Marea Neagră. Au urmat coloniile de muncă din Balta Brăilei – la îndiguiri, şi cele din Delta Dunării, la recoltarea stufului. În mijlocul Bărăganului apar în anii ‘50 noi localități. Mii de oameni sunt aduşi în special din Vestul ţării şi lăsaţi cu o boccea în câmp. Aici, oamenii au ridicat case din pământ. Şi ani de zile nu au avut voie să părăsească satul în care au fost deportați. Urmele lor sunt, astăzi, greu de găsit. Ici colo o ruină de baracă, sate distruse de timp. Martori au rămas, de asemenea, puţini dar câţiva dintre ei aduc mărturii despre acele vremuri.

Constantin Ciolacu este ultimul locuitor la satului Rubla. Locuiește într-o casă situată în pustiul Bărăganului. Paul Andreescu este președintele filialei constanța a AFDPR. A muncit în lagărele de la Canal. Doctorul Ion Sarion a însoțit echipa TVR în Balta Brăilei. A revenit aici pentru prima dată ca om liber. La realizarea acestui episod au mai contruibuit cercetătorii CNSAS – Florin Banu şi IICCMER – Clara Mareş şi Cosmin Budeacă (director general). Echipa TVR a fost formată din: Constantin Lupescu – narator, Octav Lungu – organizator producție, Andreea Mărginenu – regia muzicală, Mariana Ioniță – redactor, Cornel Ciuleanu – coloana sonoră, Dinu Mărgărint – director imagine, Roxana Chiriță – realizator.

În data de 8 mai, Televiziunea Română împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a lansat campania Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti. În fiecare săptămână, de la ora 19.00, la TVR 2 poate fi urmărită o serie de şapte filme documentare realizate de TVR şi difuzate în premieră absolută, urmând ca ciclul să se încheie în 26 iunie cu o dezbatere care va rezuma concluziile acestui demers.

Actorul Constantin Lupescu este naratorul întregului serial documentar, el fiind călăuza dar şi interlocutorul istoricilor şi cercetătorilor, personalităţi implicate în acest efort de recuperare a istoriei noastre recente:  Lucia Hossu Longin, Stejărel Olaru, Cristian Vasile, Octavian Roske, Marius Oprea, Ștefan Bosomitu şi mulţi alţii.