TVR 2 are programe speciale, pentru întreaga familie de 1 Decembrie

Aniversăm Ziua Naţională a României cu programe de sărbătoare. „Câștigă România!” a pregătit, de la ora 20:00, o ediție specială alături trei personalități ale micului ecran: interpreta Mirabela Dauer, omul de televiziune Carmen Movileanu și compozitorul Horia Moculescu.

În anul în care sărbătorim 65 de ani alături de TVR, vedetele vor răspunde întrebărilor despre Televiziunea Română. Nu vor lipsi documentarele istorice, precum „Iași, capitală de război” (difuzat de la ora 7:00) iar pentru prima dată la un canal de televiziune românesc, TVR 2 va difuza, de la ora 13:35, „România neîmblânzită”, (România, 2018). Filmul de aventuri „Prieteni fără grai” (România, Canada, 1969) și „Atenţie, nu ne supăraţi!”, o comedie cu Bud Spencer, Terrence Hill, John Sharp,  vor completa ziua de sărbătoare de 1 decembrie.

România neîmblânzită” – un documentar-eveniment, 1 decembrie, de la ora 13:35 (redifuzare marți, 2 decembrie, ora 7:10).

Cu o largă apreciere la nivel internațional, „România neîmblânzită” (România, 2018) este atât o invitație la cunoaștere și un mod de a stimula interesul oamenilor pentru universul viu din jur, indiferent că este vorba de mamifere, păsări, pești, plante, insecte sau reptile, cât și un apel la tandrețe ecologică. „România neîmblânzită” este realizat de casa de producție „Off the Fence”, companie britanică parte din elita mondială a filmelor de profil. Regia îi aparține lui Thomas Barton-Humphreys, după un scenariu semnat de Thomas Barton-Humphreys și Alex Păun, iar versiunea în limba română îl are ca narator pe actorul Victor Rebengiuc, nume legendar care a marcat scena și cinematografia românească.

Carmen Movileanu, Mirabela Dauer și Horia Moculescu vin la „Câştigă România!”

Miercuri, 1 decembrie, de la ora 20:00, tema ediției speciale „Câștigă România!” este aniversarea a 65 de ani de la prima emisie a TVR. Întrebările adresate celor trei invitați, Mirabela Dauer, Carmen Movileanu și Horia Moculescu, vor fi completate cu imagini din Arhiva de Aur, amintiri și melodii celebre. Ați fi bănuit că la debutul TV Mirabela Dauer avea părul lung și negru? Stilistul care i-a schimbat coafura și culoarea părului în blond a fost Doina Levința, iar rochia purtată a fost semnată de Zina Dumitrescu. Fiecare invitat va avea parte și de câte o surpriză emoționantă: un montaj video de 2-3 minute cu secvențe de arhivă de la începutul carierei. Ediția specială „Câștigă România!” se difuzează şi pe canalele TVRi (de la ora 22:00) si TVR Moldova (de la ora 23:50).

Nu vor lipsi nici filmele artistice potrivite pentru o zi de sărbătoare. De la ora 9:30, trăim aventura alături de „Prieteni fără grai” (România, Canada, 1969) Regia: Paul Fritz Nemeth, Gheorghe Turcu, distributia: Tony Kramreither, Dorin Dron, George Mihăiţă, Ernest Maftei, Draga Olteanu-Matei.
Alex şi Carlo s-au cunoscut în timp ce erau în închisoare şi au rămas prieteni. Când Carlo îşi vizitează prietenul, în mintea celor doi se înfiripă un plan: să-l omoare pe Vincent, fratele soţiei lui Alex, şi pe cei doi copii ai săi (Johny şi Dana), pentru a pune mâna pe averea acestuia. Planul lor pare să funcţioneze: Vincent suferă un „accident” de maşină, iar Johny, urmărit de cei doi bărbaţi, cade de pe un deal în râul din apropiere. Singura piedică în faţa îmbogăţirii lor rămâne Dana, care are doar câteva luni, omorârea micuţei devenind o simplă formalitate. Lucrurile nu vor sta însă chiar așa, pentru că viaţa băiatului este salvată de doi câini, care ulterior o vor „răpi” pe micuţă .
De la ora 21:10, telespectatorii TVR 2 pot urmări comedia „Atenţie, nu ne supăraţi!” (ALTRIMENTI CI ARRABBIAMO-Italia, Spania, 1974) Regia: Marcello Fondato. Cu: Bud Spencer, Terrence Hill, John Sharp.
Mecanicul Ben și camionagiul Kid termină la egalitate o spectaculoasă cursă auto, dar sunt nemulţumiţi pentru că ar trebui să împartă maşina câştigată. Până să se decidă cui revine mult râvnitul premiu pe patru roţi, acesta e distrus de un mafiot, iar cei doi rivali se aliază pentru a-şi recupera paguba.

La TVR 3, îşi dau întâlnire românii de pretutindeni

TVR 3 dedică o zi întreagă aniversării Zilei Naţionale a României cu programe preluate de la toate Studiourile Teritoriale ale SRTv. Începând cu ora 10.00, este programat  spectacolul  „1 Decembrie – Alba unește România”(TVR TG Mureș). Cu ocazia Zilei Naționale a României, în acest an, Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” din Alba-Iulia lansează în premieră națională: Orchestra Română de Folclor. Cu aceast prilej va avea loc și concertul extraordinar de muzică populară- Alba unește România.

La ora 13.30 – „Bănățenii în primul razboi mondial” (TVR Timișoara), un documentar istoric despre participarea bănățenilor în  Primul Război Mondial,  iar de la ora 15.00 Premiile Naţionale ,,Negruzzi(TVR Iași). De şase ani, în Ziua Naţională a României, oameni generoşi şi dornici de a susţine cultura română, literatura, muzica, artele vizuale, ştiinţele, dau viaţă unui eveniment de înalt rafinament – “Premiile Naţionale Negruzzi”. Premiile Naţionale Negruzzi sunt un arc peste timp, care porneşte de la o familie simbol pentru cultura noastră şi care ajunge astăzi să aureoleze valori contemporane ale neamului.  Printre cei omagiaţi în acest an se vor afla acad. Leon Dănăilă, scriitorul Matei Vişniec, actorul şi directorul de teatru Constantin Chiriac, criticul de teatru George Banu, filozoful Andrei Pleşu.

De la ora 17.00, Ediția specială „Romândria mea”, se va difuza în direct de la TVR Timișoara. În transmisiune directă de la Sala Radio, telespectatorii TVR 1 şi TVR 3 urmăresc, de la ora 19.00 (TVR Moldova – ora 22.10), Concertul extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României şi aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Radio Chişinău. Susţinut de Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova, concertul se desfăşoară sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea. Concertul Extraordinar sustinut de Camerata Regala, de la ora 22.00, parte a programului „România și UNESCO – Arc în timp” desfășurat de CNR UNESCO cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la aderarea României la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) va încheia seara de 1 Decembrie.