Decorul, mobilierul, intregul decor sunt puse in evidenta de ceea ce nu ai fi crezut vreodata ca poate fi atat de important: lumina. Jocurile de lumina care accentueaza sau diminueaza frumusetea unor piese veritabile din casa ta sunt, aparent banale, complicate, daca nu stii cateva reguli de baza.

Trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de lumina: pentru studiu, gatit, vizibilitate sau pentru iluminare nocturna. Fiecare trebuie “luate” diferit si, atunci cand mergi la cumparaturi, sa stii ca pentru fiecare incapere si activitate, exista diferite corpuri de iluminat.

Trei tipuri de iluminare

  • Lumina pentru lucru: aici ne referim la sursa de lumina de care ai nevoie pentru a indeplini o activitate. In aceasta categorie, sunt incluse lampile de birou sau de pardoseala si lumina de sub dulapurile din dulap.

  • Lumina ambientala: se refera la iluminatul principal dintr-o incapere, la lumina difuza din dormitor, living, hol sau bucatarie. De obicei aceasta se afla in plafon, in pardoseala sau pe pereti.

  • Lumina accentuata decorativa: se foloseste de obicei pentru a accentua anumite spatii din camera si pentru a reflecta anumite detalii.

Tipuri de iluminare pentru fiecare incapere

  • Lumina de la intrare/din hol. Pentru ca este prima incapere a casei tale, iti propunem sa folosesti un sistem tip pendul sau un candelabru, daca spatiul iti permite.
  • Lumina din salon/living. Este foarte importanta pentru privitul la TV sau pentru o intalnire cu prietenii. Poti folosi un mix de iluminare din podea sau de la masa. De asemenea, poti pune un candelabru decorativ in centru camerei, mai ales daca folosesti incaperea si pentru luarea masei.
  • Lumina pentru dormitor. Aveti nevoie de un amestec de lumini, cu un nivel de iluminare diferit. Un candelabru sau un pendul din tavan, care sa atarne in centrul camerei, precum si diferite lampi decorative, mai ales pentru lectura.
  • Lumina pentru bucatarie: pentru un spatiu de lucru mai luminos, foloseste lumini pe care sa le pozitionezi sub dulapuri. De asemenea, asigura-te ca lumina este puternica. In bucatarie, ai nevoie de claritate, astfel incat sa vezi ingredientele, atunci cand gatesti.
  • Lumina pentru baie: poti pune spoturi pentru lumina in zona oglinzii, pe o parte si alta. Pentru mai multa lumina, poti amplasa si o lumina pendanta in centrul incaperii.

Fie ca folosesti iluminare decorativa sau ca pui lumini clasici, cu rol de sporire a vizibilitatii, fii atent la zona in care le amplasezi, precum si cele tipul de becuri si leduri pe care le cumperi.