Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seară, că a declanşat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de Procuror General al României.

După o oră de declaraţii de presîă, în care l-a desfiinţat pe Augustin Lazăr, lansând afirmaţii extrem de grave la adresa Procurorului General, Tudorel Toader a anunţat că cere Preşedintelui României, revocarea Procurorului General.

Ministrul Justiţiei a declarat că ceea ce a făcut şi spus public Augustin Lazăr, reprezintă fapte de netolerat într-un stat de drept şi că drept urmare acesta nu mai poate să ocupe funcţia de Procuror General al României.

Ministrul Justiţiei a enumerat ca prim punct din cele 20 faptul că Augustin Lazăr a susţinut că evaluarea Laurei Codruţa Kovesi a fost lipsită de temei.

„Primul lucru pe care aş vrea să îl subliniez, faptul că procurorul general a susţinut vehement, public, lipsa temeiului legal pentru evaluarea procurorului-şef de la DNA. A avansat ideea unui conlfict între procuror şi ministrul Justiţiei. Convingerea mea e că a avansat această idee pentru a împiedica evaluarea procurorului şef al DNA. Procurorul general nu a dispus nicio măsură de verificare a celor apărute în spaţiul public şi reclamate de mulţi, nu a făcut niciun demers pentru temeiul legal pentru evaluarea procurorului şef de la DNA”, a completat Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a enumerat, printre cele 20 de puncte ale evaluării procurorului general, şi faptul că Augustin Lazăr a contestat proiectele de modificare a legilor justiţiei, mai ales Secţia de anchetă a magistraţilor, declarată constituţională de Curtea Constituţională.

„Contestarea legilor de modificare a Legilor Justiţiei, utlerior controlului de constituţionalitate. Vă dau un singur exemplu, deşi am mai multe. Mult s-a discuta în spaţiul public despre acea secţie specială (Secţia de anchetă a magistraţilor -n.r.). Procurorul general şi-a exprimat punctul de vedere, dar la un moment dat Curtea Constituţională a validat soluţia ca fiind constituţională. Şi ştim că deciziile CCR sunt definitve şi obligatorii, iar tu ca procuror eşti primul chemat să respecţi legea”, a declarat Tudorel Toader.

Tudorel Toader îi reproşează procurorului general şi faptul că nu a respectat deciziile Curţii Constituţionale.

„Contestarea deciziilor CCR, în sensul nerepectării deciziilor CCR. Dacă un cetăţean care nu are pregătire poate să spună <<o fi, nu o fi>>, un procuror general care să încurajeze nerespectarea e mult mai grav. Am în vedere acelaşi demers, ancheta comisiei paprlamentare”, a mai spus Toader.

Ministrul Tudorel Toader a declarat că Augustin Lazăr a scris în proiectul de management că va reduce numărul de delegări, dar în fapt acestea au crescut în mandatul său.

„Punctul 10, neîndeplinirea obliectivelor asumare de procurorul general în proiectul de managemet. În proiect scrie vom lua toate măsurile ca să reducem delegările în funcţii de execuţie sau de conducere, adică cei care au funcţii să le exercite în realitate, dacă ne uităm pe evaluarea Ministerului Public, constatăm contrariul. În mandatul dânsului a crescut numărul delegărilor. Cu alte cuvinte, una spunem alta facem”, a declarat ministrul Justiţiei.

Ministrul Tudorel Toader a afirmat că Augustin Lazăr a fost numit de preşedinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul conţinând însă o rezoluţie de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis.

„Pe 27 aprilie 2016 a semnat numirea în funcţia de procuror general, unde nu exista evaluarea criteriilor de performanţă profesională. Rezultă faptul că ministrului Justiţiei de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcţia de procuror general cu nerespectarea criteriilor şi procedurilor legale. Preşedintele Republicii nu a verificat legalitatea evaluării în propunerea numirii făcute. De ce ministrul justiţiei a transmis fără ca dosarul să fie complet, preşedintele a numit fără a exista verificarea legalităţii şi nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, şi nu înţeleg de ce, apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat că trimite raportul de evaluare a activităţii lui Augustin Lazăr, pentru un aviz consultativ şi că tot astă seară trimite şi către Preşedintele României, cererea de revocare a acestuia, din funcţia de Procuror General.