Implantul dentar este fără îndoială procedura dentară care a schimbat viețile a milioane de persoane. Dinții pierduți din diferite cauze pot fi înlocuiți cu succes de implanturi care îngrijite corespunzător pot rezista toată viața.

Din nefericire, multe persoane nu bucură de avantajele implanturilor dentare din cauza miturilor născute în jurul acestora. În continuare, îți vom prezenta cele mai întâlnite mituri despre implanturile dentare, iar dacă ai nevoie de un astfel de serviciu, îți recomandăm clinica Smile Ambassador

  • Corpul va respinge implantul

Una dintre cele mai mari temeri ale unei persoane este faptul că vor respinge implantul dentar. Nimic mai neadevărat! Implantul nu echivalează cu un transplant, nu are anticorpi pe care organismul i-ar putea respinge. Materialele din care sunt realizate implanturile sunt biocompatibile și sunt folosite și în alte aplicații medicale, cum ar fi protezele, cu mare succes. Astfel, nu există riscul ca organismul să respingă implantul și de asemenea, implantul nu va cădea ca urmare a acestui fapt. 

  • Nu mai trebuie sa vizitezi medicul stomatolog

Cele mai multe persoane consideră că după ce implantul a fost montat, nu mai este nevoie să viziteze medicul stomatolog. Mai ales în cazul în care se vor monta mai multe implanturi, unii pacienți consideră că dantura este acum indestructibilă. Nimic mai greșit! Va trebuie să mergi în continuare la stomatolog pentru controale de rutină, indiferent dacă ai un implant sau mai multe. Medicul va verifica la o anumită perioadă starea implantului, starea gingiei și va efectua detartraje la intervalul de timp recomandat. Astfel, vei ști sigur că implantul va rezista mulți ani, fără probleme. 

  • Nu mai trebuie sa acorzi atenției igienei

Acest mit circulă în special în rândul pacienților cu foarte multe implanturi. Consideră că dacă au implanturi, nu mai trebuie să folosească ață dentară, apă de gură, iar periajul este realizat mai rar și poate chiar superficial. Chiar dacă implanturile nu sunt dinți naturali, igiena trebuie păstrată. Placa bacteriană se poate fixa în continuare sub gingie și în timp se poate transforma în tartru, care necurățat va afecta direct osul alveolar în care este fixat implantul. Astfel, există un risc foarte mare ca implantul să nu reziste și chiar să fie nevoie de adiție de os. În plus, chiar și coroanele dentare fixate pe implant trebuie curățate de resturi alimentare. 

  • Poți să amâni implantul

Contrar acestui mit, nu poți amâna inserarea unui implant dentar. Din momentul extracției, osul începe să se modifice și dacă spațiul unde a fost dintele rămâne prea mult timp gol, vor apărea diverse probleme, inclusiv migrarea dinților alăturați. De aceea, cel mai important este să vorbești cu medicul tău și să stabiliți împreună data la care se poate monta implantul după extracție (de regulă cam după două luni de la extragerea dintelui). 

  • Implantul doare 

Ultimul mit se referă la durere. Multe persoane cred că atât montarea implantului, dar și o lungă perioadă după, se vor confrunta cu dureri crunte. Nu este deloc adevărat. Montarea se realizează sub anestezie locală și este adevărat că se poate simți o presiune, însă durere deloc. Singurul disconfort de după montare va fi umflarea obrazului, nicidecum durere, iar gradul de umflare diferă de la persoană la persoană și durează câteva zile. 

În încheiere, am vrea să știm dacă tu ai crezut vreunul dintre aceste mituri despre implant dentar! 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/xnMZKkqvej4