O petiţie semnată de peste 1,6 milioane de persoane din Marea Britanie cere anularea vizitei de stat pe care noul preşedinte al SUA, Donald Trump, o va efectua în Marea Britanie în acest an.

Semnatarii petiţiei susţin că doresc să evite situaţia stânjenitoare în care ar fi pusă Regina Elisabeta a II-a prin primirea lui Donald Trump la Londra.

Dezbaterea parlamentară a fost solicitată de către Comisia pentru petiţii a Camerei Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic).

În aceeaşi zi, aleşii britanici vor dezbate şi o altă petiţie, care susţine însă desfăşurarea vizitei lui Trump conform intenţiei iniţiale. Această petiţie a fost semnată de peste 100.000 de persoane.

Executivul britanic răspunde tuturor petiţiilor care au cel puţin 10.000 de semnături, iar subiectele sunt considerate eligibile pentru a face obiectul dezbaterii în forul legislativ britanic dacă petiţia în cauză este semnată de minimum 100.000 de persoane.

Guvernul de la Londra a confirmat că Donald Trump va veni în Marea Britanie, însă data vizitei încă nu a fost stabilită.

Theresa May este primul lider străin care a efectuat o vizită oficială în SUA după ce Donald Trump a fost învestit preşedinte al SUA.