E scandal mare peste Ocean. Preşedintele SUA, Donald Trump şi-a pus în cap 19 State după ce a semnat decretul de anulare a programului „Obamacare”.

Optsprezece state americane şi Districtul Columbia au intentat un proces la o instanţă federală pentru a contesta planul preşedintelui Donald Trump de modificare a Legii serviciilor medicale accesibile, numită „Obamacare”.

Iniţiativa, coordonată de procurorii generali din California şi New York, Xavier Becerra şi Eric Schneiderman, este semnată de procurorii generali din California, New York, Kentucky, Massachusetts, Connecticut, Delaware, Maryland, Oregon, Carolina de Nord, Illinois, Vermont, Pennsylvania, Rhode Island, Virginia, Minnesota, New Mexico, Washington, Iowa şi Districtul Columbia.

„Pierderile de fonduri şi incertitudinea financiară generate de hotărârea preşedintelui Donald Trump vor conduce la creşterea costurilor asigurărilor de sănătate şi la retragerea de pe piaţă a unor companii de asigurări. Numărul americanilor fără asigurări medicale va creşte din nou, afectând persoanele vulnerabile”, se arată în dosarul depus la o instanţă federală din San Francisco. Toţi procurorii care susţin iniţiativa judiciară sunt democraţi, deşi câţiva activează în state care au guvernatori republicani.

Acesta este unul dintre cele mai ample procese care vizează politicile preşedintelui SUA, Donald Trump.

Ce este programul Obamacare

Potrivit Legii Sănătăţii, Affordable Care Act, intrată în vigoare în ianuarie 2014, cunoscută sub numele de Obamacare, era obligatoriu ca toţi cetăţenii să aibă o asigurare de sănătate, care să fie plătită fie de angajator, fie prin achiziţionarea unui plan privat de sănătate, dintre cele aflate acum în vigoare. Cei care susţin că nu pot să-şi permită o astfel de asigurare erau ajutaţi, dar cei care nu au niciun fel de asigurare de sănătate sunt amendaţi.

Începând cu 1 ianuarie 2014, companiile de asigurări de sănătate nu mai puteau refuza să ofere poliţe de acest gen oamenilor care suferă de boli cronice. Peste 2,1 milioane de persoane s-au înscris pentru a face parte din planurile de asigurări de sănătate, cu mult sub ceea ce reprezintă obiectivul anunţat de guvernul federal american.