Trump rămâne Preşedintele SUA. Senatul a repsins prin vot, ambele capete de acuzare la adresa Preşedintelui SUA.

Donald Trump a scăpat de emoţii. Senatul SUA, controlat de republicani, a finalizat procesul de impeachment care s-a încheiat cu achitarea lui Trump în cazul ambelor acuzații care fuseseră formulate împotriva sa de Camera Reprezentanților.

Donald Trump a fost declarat nevinovat pentru obstrucționarea Congresului cu 53 de voturi pentru şi 47 împotrivă.

Pentru acuzaţia de abuz de putere,  Senatul american l-a găsit nevinovat cu 52 de voturi la 48. Singurul vot venit din partea republicanilor pentru demitere, a fost al senatorului Mitt Romney, un rival al lui Trump.

Pentru a demite Preşedintele SUA, erau necesare două treimi din voturile din Senat. Din cele 100 de mandate din Senat, 53 sunt deţinute de republicani, 45 de democraţi şi doi sunt independenţi: Bernie Sanders şi Angus King.

Donald Trump este acuzat de Camera Reprezentanţilor că s-a folosit de funcţia de preşedinte al republicii pentru a obţine beneficii personale, ignorând sau afectând, astfel, interesul naţional. Prin faptul că a solicitat de la omologul său ucrainean şi a pus presiune pe acesta pentru investigarea unuia dintre contracandidaţii săi, preşedintele Trump este acuzat de abuz de putere.

Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au avut o conversație telefonică în 25 iulie 2019. Stenograma convorbirii arată că președintele american a făcut presiuni asupra omologului său ucrainean pentru a demara o anchetă în privința fostului vicepreședinte democrat Joe Biden și a fiului lui, care era în consiliul de administrație al unei companii, Burisma, deținute de un oligarh ucrainean. (Numirea lui Hunter Biden în această companie s-a făcut în mai 2014, după ce fostul președinte Viktor Ianukovici fusese alungat de la putere prin protestele din Piața Maidan și după ce Rusia începuse procesul de anexare a Crimeei.)

Convorbirea din iulie 2019 dintre Donald Trump și președintele proaspăt instalat în funcție în Ucraina, Volodimir Zelenski, a avut loc după ce administrația Trump amânase până la mijlocul lunii septembrie acordarea unui ajutor militar american pentru Ucraina ce fusese aprobat de Congres. Această decizie a Casei Albe, de suspendare a ajutorului militar pentru Ucraina, ar fi fost o formă de a-l constrânge pe președintele Zelenski să acționeze în sensul dorit de Donald Trump.

În convorbirea sa cu Zelenski, Donald Trump se referă la piratarea informatică din 2016 a serverului de e-mail al Partidului Democrat, părând să sugereze că acest server, numit Crowdstrike, încă există undeva în Ucraina, posibil în posesia unui oligarh. Trump cere ajutor pentru găsirea acestui server, după cum arată stenograma convorbirii.

Este pentru a patra oară în istoria Statelor Unite când un președinte a fost vizat de procedura de impeachment, iar prin votul din Senat, al 45-lea preşedinte al Statelor Unite intră într-un club exclusivist din care mai fac parte doar Bill Clinton şi Andrew Johnson. Richard Nixon, al patrulea președinte vizat de impeachment, a demisionat înainte ca Senatul să ajungă se pronunțe dacă este sau nu vinovat.

Impeachment-ul sau procedura de punere sub acuzare este o procedură înscrisă în Constituţia americană prin care Congresul poate, în urma unei investigaţii, să acuze un oficial al puterii executive de „infracţiuni şi delicte grave” şi apoi să îl demită în urma unui proces politic. Acuzarea aparţine Camerei Reprezentanţilor, în timp ce judecata se face de către Senat.