Atleta Doina Melinte, judoka Alina Dumitru și canotoarea Viorica Susanu Chermes au intrat pe teren într-un meci demonstrativ de baschet unificat alături de campionii Special Olympics: Mădălina Marin, Alexandru Alecu, Florin Dinu, Mohamad Abedin Nejadi și Stelian Jerlăianu. Campionii au transmis, astfel, un mesaj de incluziune a persoanelor cu dizabilități intelectuale cu ocazia a 50 de ani de când mișcarea Special Olympics luptă la nivel global împotriva discriminării lor.

„La Special Olympics am întâlnit niște sportivi deosebiți: curajoși, inimoși, cu o veselie molipsitoare. Ați reușit să ne impresionați până la lacrimi și să ne arătați că în viață putem să ne depășim oricând limitele. Am avut foarte multe lucruri de învățat de la voi. Vă iubim și vă îmbrățișăm cu mare drag!”, le-a transmis Viorica Susanu Chermes sportivilor Special Olympics la finalul meciului.

„Vă doresc să aveți ambiție, dorință de a învinge și să vă întoarceți cu cât mai multe medalii de la Jocurile Mondiale Special Olympics de anul viitor de la Abu Dhabi”, a fost și mesajul Alinei Dumitru.

„Am fost impresionată de spectacolul oferit astăzi de sportivii Special Olympics. Vă doresc sănătate și încredere! Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți și suntem alături de voi!”, a spus și Doina Melinte.

Doina Melinte a deținut patru recorduri mondiale la atletism, unul dintre ele fiind doborât abia după 26 de ani, respectiv în 2016. Totodată, a câștigat toate trofeele și medaliile posibile, printre care aurul la proba de 800m și argintul la 1500m la Olimpiada de la Los Angeles din 1984. Alina Dumitru este prima româncă medaliată cu aurul olimpic la judo, la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, categoria 48Kg. În anul 2012, a obținut medalia de argint la Jocurile de la Londra, e multiplă campioană europeană și câștigătoarea a trei medalii de bronz la campionatele mondiale. Viorica Susanu Chermes este multiplă medaliată la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000), Atena (2004), Beijing (2008) și câștigătoarea unei medalii de bronz tot la Beijing. La campionatele mondiale la care a participat a mai câștigat cinci medalii de aur, trei de argint și trei de bronz.

Din partea Special Olympics, au intrat pe teren campionii la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Los Angeles din 2015: Mădăina Marin (29 de ani, înot), Florin Dinu (31 de ani, gimnastică), Stelian Jerlaianu (31 de ani, fotbal unificat), dar și Mohamad Abedin Nejadi (32 de ani, înot), campion la Jocurile Europene Special Olympics de Vară, Belgia, 2014 și Alexandru Alecu (28, gimnastică), campion la Jocurile Naționale Special Olympics ale Italiei, în anul 2017.

Gimnastică, acrobație și dans unificat

Sportivii Special Olympics au făcut o demonstrație de gimnastică unificată, acrobație și dans la Universitatea de Educație Fizică și Sport din București alături de gimnastele din grupul Euritmic al Clubului Sectorului 6, antrenate de prof. Adela Popescu. Sportivii Special Olympics au fost antrenați pentru spectacolul aniversar timp de patru luni de prof. univ. dr. Gabriel Popescu. Pe lângă gimnastică, sportivii Special Olympics practică diverse alte sporturi fiind câștigatori a numeroase medalii la competiții locale și internaționale de înot, baschet, bocce, atletism, schi fond și alpin, mers/alergare pe zăpadă, tenis de masă.

Aniversarea a 50 de ani de Special Olympics a fost marcată și printr-un lanț uman al incluziunii la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), dar și prin iluminarea în roșu, culoarea incluziunii, a Arcului de Triumf*, a sediului COSR, a Muzeului Național de Artă al României și a Palatului Suțu – Muzeul Municipiului București. Magazinul Cocor a rulat pe parcursul zilei de vineri imagini cu sportivii Special Olympics pe cele 12 ecrane exterioare.

Baschet demonstrativ_SOR_5