Celebrul cântăreț George Michael a murit la 53 de ani, în casa din Goring, Oxfordshire, Marea Britanie, chiar în ziua de Crăciun.

Pe numele său adevărat Georgios Kyriacos Panayiotou, s-a născut la 25 iunie 1963, în East Finchley, Londra.

Daily Mail scrie, citându-l pe fostul manager al legendarului interpret, că moartea subită a acestuia s-ar fi produs în ziua de Crăciun, la orele 13.42, pe fondul unei insuficiențe cardiace.

”Cu mare tristețe confirmăm moartea fiului nostrum, fratelui și prietenului George”, se arată într-un comunicat, citat de BBC.

Pasionat de muzică de mic, cariera de cântăreț a lui George Michael a început de când era în liceu, unde l-a întâlnit pe Andrew Ridgeley. Cei doi au înființat o formație numită The Executive, a cărei activitate a constat în susținerea câtorva reprezentații live, pe plan local. Schimbându-și numele în Wham!, cei doi reușesc să semneze, în 1982, un contract cu casa de discuri Innervision. În același an, este lansat albumul ”Fantastic!”, care ajunge până pe locul 4 în topurile din Marea Britanie.

Doi ani mai târziu, apare ”Make It Big”, o colecție de melodii, dintre care trei au fost hituri atât în Marea Britanie, cât și în SUA. Este vorba de piesele ”Wake Me Up Before You Go-Go”, ”Everything She Wants” și balada ”Careless Whisper”. Una dintre cele mai îndrăgite melodii de Crăciun este ”Last Christmas”, compusă de Wham! în 1984 și preluată de nenumărați artiști, precum Whigfield, Billie Piper sau Ariana Grande.

Albumul Wham! din 1986, ”Music from the Edge of Heaven”, nu a înregistrat un succes major, în ciuda unor compoziții bine primite de public, precum ”Where Did Your Heart Go?” și ”I’m Your Man”. George Michael, principalul vocalist și compozitor al duoului, decide să urmeze o carieră solo. Dă lovitura după numai un an, când interpretează, alături de Aretha Franklin, single-lul ”I Knew You Were Waiting”, premiat cu un Grammy pentru cea mai bună piesă R&B. Tot în 1987, lansează albumul ”Faith”, remarcat atât pentru calitatea unor cântece precum cel de titlu, ”Father Figure”, ”Monkey” și ”One More Try”, dar și din cauza controversei născute de piesa ”I Want Your Sex”. ”Faith” s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare, fiind premiat cu Grammy, în 1988, la categoria Albumul Anului.

Dacă până la sfârșitul anilor ’80, muzica lui George Michael putea fi caracterizată ca R&B și funk, noua colecție de piese din 1990, ”Listen Without Prejudice”, Vol. 1 conține sonorități soul și jazz. Dintre hiturile albumului pot fi amintite ”Praying for Time” și ”Fredom 90”.

Cariera solo a lui George Michael este, din nou, impulsionată de un duet, de data aceasta în compania lui Elton John, în 1991. Cei doi interpretează, în scopuri caritabile, melodia ”Don’t Let the Sun Go Down On Me”, ajunsă rapid pe primul loc al topurilor muzicale din Regatul Unit și nu numai al acestora. Urmează piesa proprie ”Too Funky”, de asemenea lansată pentru a strânge fonduri pentru caritate.

În 1996, după o dispută de câțiva ani cu casa de discuri, George Michael revine cu albumul ”Older”. Deosebit de apreciate au fost piesele ”Jesus to a Child” sau ”Fastlove”.

Este, din nou, în lumina reflectoarelor, în anul 1998, dar nu atât pentru activitatea muzicală, cât pentru faptul că anunță public orientarea sa homosexuală.

Urmează, în 1999, colecția de cover-uri ”Songs from the Last Century”. În anul 2000, se evidențiază datorită unui nou duet, alături de Whitney Houston, pentru piesa ”If I Told You That”.

Următorul album solo semnat de George Michael, intitulat ”Patience”, a apărut în 2004. Noua direcție muzicală abordată a fost stilul dance, piesele remarcate de public și de critică fiind ”Flawless” și ”Amazing”.

George Michael a concertat în România, la 31 mai 2007, pe stadionul Lia Manoliu din Capitală, evenimentul fiind inclus în turneul ”25 Live Stadium Tour”, primul efectuat de artist în ultimii 15 ani și care a marcat 25 de ani de carieră muzicală.

Problemele de sănătate pentru George Michael au început în 2011, când, la 26 octombrie, a anulat un concert la Londra, din cauza unei infecții virale, care s-a dovedit a fi pneumonie. La 16 mai 2013, s-a rănit la cap, în urma unui accident de automobil lângă Hertfordshire.

George Michael a fost distins cu numeroase premii de-a lungul carierei sale, pe lângă cele două Grammy amintite. Dintre acestea se remarcă: Premiul American Music Awards, obținut la trei categorii în 1989; un Premiu BRIT în 1988 și două în 1991; patru Premii Ivor Novello, în anii 1985, 1989 și 1996; patru Premii MTV Video Music Awards, în 1988, 1989, 1993 și 1996.

Retras în ultimii ani, George Michael pregătea un album cu producătorul britanic Naughty Boy. Popularitatea cântărețului a scăzut în anii 1990, dar a revenit în 2004 cu albumul „Patience”, care a ocupat primul loc de vânzări în Regatul Unit.

Interpretul lui ‘Careless Whisper’ a cunoscut în trecut diferite dificultăți legate de droguri și alcool. El a petrecut patru săptămâni în închisoare în 2010 după ce a intrat cu Range Rover-ul într-un magazin din nordul Londrei, sub influența cannabisului, scrie AFP.

Trei ani mai devreme, el fusese găsit leșinat în Mercedesul său și a admis că a consumat droguri, dar a scăpat de închisoare efectuând 100 de ore de muncă în interesul comunității. El a primit o interdicție de a mai conduce timp de doi ani.

Ultimul său album solo, Symphonica, apărut în 2014, a fost disc de aur în Marea Britanie. A vândut mai mult de 100 de milioane de albume la nivel mondial.