Căpitanul George Matei, cel care a făcut controale la Clubul Colectiv, știa de faptul că unitatea nu avea autorizație de incendiu. Pompierul, împreună cu colega lui, Antonina Radu au fost arestați preventiv.

George Matei, unul dintre angajaţii ISU care a efecetuat controale în Colectiv, a fost arestat preventiv, marţi, de Tribunalul Militar Bucureşti pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu privind eliberarea avizelor pentru Club Colectiv. Antonina Radu, al doilea angajat ISU care a efectuat verificări în club, a fost plasată în arest la domiciliu.

George Matei a confirmat într-o convorbire telefonică de sâmbătă că că avea cunoştinţă despre funcţionarea Colectiv fără aviz de securitate la incendiu.

„Inculpat căpitan Matei George Petrică a confirmat în cadrul unei convorbiri telefonice purtată în data de 07.11.2015 la ora 14:28:33 când a fost apelat de la postul telefonic că avea cunoştinţă despre funcţionarea SC Colectiv Club SRL Bucureşti fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, cât şi despre funcţionarea în aceste condiţii a multor alte societăţi controlate de acesta în perioada cât a deţinut funcţia de inspector prevenire – ofiţer activ în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov”, se arată în referatul DNA.

X:- Da domnul MARIUS! Salut!

M:- Salut! Ce faci?

X:- Uite vorbeam la telefon cu taică-miu. Da tu ce faci?

M:- Da! Eşti supărat?

X:- A nu, nu, doamne, vorbeam cu el, nu… A, dacă sunt eu?

M:- Tu dacă eşti supărat

X:- A nu, mă pregătesc că mi-am făcut programare la patru, mă duc să mă tund şi eu

M:- Da! Bravo

X:- Unde eşti, aicea sau la întâi?

M:- Nu, îs aicea

X:- A, eşti aicea!!?

M:- Îhî

X:- Am înţeles

M:- Â…

X:- Te-au sunat ăştia de la ISU să te duci la ei?

M:- Nu, nu

X:- Că apare numele tău, ştii

M:- Da

X:- Al tău şi al colegei tale

M:- Da. Nu, am văzut, a zis unu că ţi-am zis că am fost pe… zi-i, pe platformă ştii, nu la ăştia. De asta zic. Unde ai văzut?

X:- mi-a zis cineva

M:- Da, ştiu

X:- Da

X:- Îhî. Păi ştii, că-ţi dai seama că şi ei… ANTONINA RADU asta, nu?

M:- Da

X:- Dar cine e, madam aia mai în vârstă?

M:- Nu, nu, nu e doamna, nu ştiu dacă ai cunoscut-o tu

X:- Îhî. Păi oricum ăştia…

M:- Da

X:- Oricum când mergea ziua ăştia erau închişi, ştii

M:- Păi asta e şi ideea, da

X:- Cum pana mea să-l verifici că n-ai cum

M:- Exact, asta e. Dar lumea nu înţelege chestia asta, ştii

X:- Ei nu! Păi şi ce dacă, ce n-am… eu sunt acolo, vin să te susţin (râde)

M:- Da, îţi mulţumesc

X:- Dacă mă sună cineva, că acum ştii dacă… Îţi verifică numele, că şi ăştia de al R spun că o fac, verifică şi văd că eşti angajat la PROTECT ştii

M:- Îhî, da

X:- Şi atunci o să mă sune pe mine în calitate de administrator să mă întrebe de SORIN, că aşa au făcut… m-au sunat într-o zi de la nu ştiu ce tele…

M :- Îhî.

M :- Îhî. Mda.

X :- Da…

M :- Mă rog. Da, nu ştiu de ce, că… Dar ideea e că ceea ce zic ăştia-n ă… zi, în presă şi-asta, nu… nu-i adevărat, ştii? Că-i nu ştiu ce…

X :- Păi ştii cum e, da. Ei acuma… pentru ei e senzaţional. E…

M :- Da. Ştii de ce? Pentru că se descoperă acuma… alte chestii. Uite, că n-au autorizaţii şcolile, că n-are autorizaţie Naţional Arena. De parcă nu se ştiau lucrurile astea, ştii? Parcă acuma le-ar descoperi ei prima dată.

X :- Îhî. Da.

M :- Că… veneam şi io la şcoală. Păi ar trebui închise toate şcolile de luni, să nu mai meargă nimeni la… la ele. Că legea…

X :- Păi să le-nchidă.

M :- …legea spune aşa, că… nu au voie să-i dai drumu’ dacă n-ai autorizaţie de-aia de la… de securitate la incendiu, ştii?

X :- Mda…

M :- Şi-atunci… ce fac copiii, un’ se duc?

X :- Ei, îţi dai seama că n-o să… E… valu’ ăsta acuma şi de nebunie, de…agitaţie.

M :- Nu, dar ă… ideea ţi-am zis, că… Ăştia… şi-ntreba unu’, dac-a fost amendată Naţional Arena. Ok. Şi dac-a fost amendată, plătea 1250 de lei. Da’ de închis, tot n-o… n-o închidea. Acuma au posibilitatea să-nchidă. Da’ înainte nu închidea nimeni, că nu exista… ă… posibilitatea să-nchizi pă cineva …(neinteligibil)… plătea decât o amendă. Care… ştii foart… ştiţi foarte bine ce valoare avea amenda. Era mică.

X :- Da’ acuma cât e?

M :- Păi nu ştiu, că n-am apucat să mă uit pă Ordonanţa aia care a apărut acuma, ştii?

X :- Îhî.

M :- Da’ stai ca să văd. Da’ oricum, e mare acuma, asta e clar. Nu mai e…1250 de lei. Adică e… şi… ăia 10 mii dacă-i plăteai, dacă era între 20 de mii şi 50 de mii de lei, şi ăia 10 mii, tot erau mulţi, ştii?

X :- Da. I-am dus pe pompieri acolo dimineaţa.

M :- Aşa.

X :- I-am lăsat acolo. I-am îmbrăcat frumos, i-am… aşa.

M :- I-ai parfumat, i-ai gelat, i-ai…?

X :- Da… da, da, da, da. Da, da, da.

M :- Da. Impresia contează.

X :- Şi… i-am lăsat acolo.

M :- Îhî.

X :- I-am zis doamnei să le dea şi lor apă, mâncare că acolo stăm …(neinteligibil)…

M :- Păi şi e normal. E normal.

X :- Şi-am plecat. Şi… ideea este că …(neinteligibil)…

X:- Păi da, asta e, eu sunt convins că acuma toate preţurile au explodat, că e… Păi, auzi, zicea ăsta CÂMPEANU ăsta sau cum îl cheamă de la… care e pus acuma interimar că da, ok, bine… n-au aşa… nici spitale, nici astea…nici şcolile, dar nu ştie lumea cât de anevoios şi cât de costisitoare este obţinerea unei autorizaţii de (neinteligibil) la incendiu. Înţelegi? Şi de
unde au bani ăia, aia e problema… de unde au banii sco… de unde au şcolile banii, de unde au spitalele banii şi aşa mai departe, toată lumea de unde ia bani. Că dacă se trezesc ăştia cu… acuma de la minister „Hai, dă-mi o sută de milioane de euro să autorizez toate şcolile…”… de unde scot ăştia atâţia bani… că n-are… nu au ei buget atâta.

M:- Păi.

X:- Da’ asta e ideea, de unde se scot banii ăştia ca să repare.

M:- Păi… naşpa.

X:- Ei, vezi, mă, nu se gândesc la lucrurile astea, ei gata cred că baţi din palme şi se fac aşa lucrurile. Nu e aşa simplu.

M:- Da. Bine.

X:- Păi, hai că te sun dacă e… mâine…(…)

Cei trei patroni ai Clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, rămân în arest preventiv, după ce Tribunalul Bucureşti a respins, marţi, contestaţiile acestora, în dosarul în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă.