Totul despre venitul net si venitul brut

Cel mai important aspect la un job este salariul, venitul brut și venitul net sunt des utilizate în contextul afacerilor, contabilitatii si financiarului. Chiar și în ceea ce privește impozitarea, termenii sunt la fel de importanți, pentru ca determina veniturile impozabile ale unei persoane. Însă ar trebui sa cunosti diferenta dintre aceste doua, pentru a gestiona într-un mod mai bun banii.

Ce este venitul brut și venitul net ?

Venitul brut este suma de bani menționată în contractul de munca din care se retin contribuțiile sociale (contribuția la pensie, la sanatate) si impozitul, pe cand venitul net este cel pe care îl iei în mână gata sa il cheltui. Companiile pot comunica diferit salariul în anunturile de joburi sau în ofertele de angajare pe care le trimit pe e-mail, dar tu merită sa faci clar diferenta între cele doua tipuri de salarii (brut si net), pentru a sti ce sa negociezi si pentru lua o decizie corecta, iar dacă nu ești multumit de salariu net, un credit online rapid te-ar ajuta în orice situație, mai exact credit cu buletinul de la Best Credit.

Cum funcționează venitul net și cum il calculezi?

Pentru ca venitul net nu este același număr cu cati bani castigi, găsirea valorii venitului necesita un mic calcul si anume: iti vei aduna toate veniturile tale din diferite surse, iar suma acestora este venitul tău brut, aici vei scadea impozitele pe salariu si alte rețineri necesare cum ar fi: impozite de venit federale și de stat, de securitate sociala, prime de asigurari de sanatate, contributii la pensie. Ca sa iti fie mai usor poti sa folosesti un calculator salariu. Tot ce trebuie sa faci este sa introduci valoarea salariului brut. Astfel vei afla contributiile pe care le platesti ca angajat, dar si cele platite de angajator. Vei sti exact ce suma investeste angajatorul pentru a-ti plati salariu lunar.

Sporuri ce se poate adăuga la salariu net

Salariul tău poate crește in fiecare luna cu sporurile care se acorda pentru: tura de noapte, pentru munca suplimentara, pentru vechime sau pentru conditii speciale de munca, conditii grele (personal ce lucreaza in cararea unor greutati peste 25 de kg), conditii nocive (personal ce lucreaza in centralele frigorifice), spor de handicap si multe altele. O vestea buna este ca acestea nu se acorda numai in sistemul bugetar, ci si in cel privat. Sporurile la salariu sunt dreptul tau mai ales daca lucrezi peste program, pe timp de noapte sau in conditii grele, periculoase sau deosebite. Este important sa-ti cunosti aceste drepturi si sa le ceri atunci cand iti negociezi salariul.

Cele doua tipuri de venituri ale intreprinderii sunt strans legate intre ele, fiindca venitul net este o parte a venitului brut. Pentru calculul venitului net, calculul venitului brut este o necesitate si de aceea acestea nu sunt contradictorii. Ambele au insemnatatea sa in locul lor si ambele fac parte din analiza financiara a veniturilor intreprinderilor. Daca intelegi cu claritate cati bani intra in gospodaria ta personala si ce anume ii diferentiaza de venitul brut , te va ajuta sa iei decizii in cunostinta de cauza cu privire la modul in care sa cheltui, economisesti si planifici banii. 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/bani-bani-lichizi-bancnote-valut%c4%83-496229/