Totul despre implantul dentar

Un implant dentar este un șurub de mici dimensiuni fabricat din aliaj de titan. Este inserat în osul maxilarului și, datorită biocompatibilității crescute, nu provoacă o reacție de respingere din partea organismului. Astfel, se formează o bază fiabilă pentru fixarea stabilă, pe termen lung a coroanei dentare.

Protezele pe implanturi arată și se simt la fel ca dinții naturali. În funcție de situație, este posibilă „încărcarea” implantului imediat după instalare și fixarea unei lucrari protetice temporare. Cu toate acestea, întrucât rezultatele pe termen lung ar trebui să fie prioritatea maximă, o astfel de decizie poate fi luată numai după ce medicul dentist a evaluat cu atenție situația clinică. Dacă coroana nu poate fi instalată imediat, se temporizeaza tratamentul pentru cateva luni pana cand implantul este complet osteointegrat.

Principalele beneficii ale implanturilor dentare

Conservarea osului maxilarului.

După extracția dinților, volumul osului scade semnificativ în timp. Acest lucru se datorează dispariției sarcinii mecanice pe os, care avea loc în timpul mestecării alimentelor. Ca urmare a acestui proces, poziția dinților rămași și mușcătura se schimbă. Punțile dentare tradiționale fixe nu opresc pierderea osoasă. Pierderea țesutului osos se oprește numai după instalarea unui implant dentar.

Dinții vecini nu sunt afectați.

În comparație cu punțile dentare, în cazul implanturilor dinții vecini nu sunt afectați. Astfel, se păstrează dinții sănătoși, care ar fi inevitabil deteriorați prin instalarea unei punți dentare.

Estetică crescută.

Dinții susținuți de implant sunt cea mai naturală soluție din punct de vedere estetic și funcțional. Se potrivesc armonios pe arcada dentară și sunt fixați în siguranță ca dinții naturali. Implanturile nu pot fi deosebite de dinții naturali în ceea ce privește funcția și aspectul.

Fixarea fiabilă și stabilă a dinților.

Tratamentul cu implanturi permite instalarea unor suporturi stabile și fabricarea unei lucrări protetice fixe. Pacienții nu trebuie să suporte inconveniențele protezelor mobile, cum ar fi durerea la punctele de presiune și aderența slabă. În plus, palatul nu mai este acoperit cu material pentru proteză. Acest lucru asigură, printre altele, un gust natural și bucuria mâncării.

Etapele de tratament cu implanturi dentare

  1. Planificare. Tratamentul începe cu o evaluare detaliată și exactă a situației, care include nu numai examinarea întregii cavități bucale, ci și o evaluare generală a stării de sănătate, a oricăror boli cronice. Tomografia computerizată este utilizată pentru a evalua cantitatea de os disponibilă pentru implantare și pentru a determina poziția exactă a implantului.
  2. Adiție osoasă (dacă este necesară). În cazul dinților naturali, rădăcina dintelui transferă sarcina masticatorie la maxilar. Atunci când un dinte lipsește de mult timp, această sarcină lipsește iar osul se micșorează treptat și pierde din volum. Este necesară o cantitate suficientă de os pentru a susține un implant dentar. Dacă examinarea înainte de tratament arată că cantitatea de os nu mai este suficientă, se recomandă adiția osoasă.
  3. Instalarea implantului. Implantarea în sine durează foarte puțin. Implanturile dentare sunt plasate sub anestezie locală sau, dacă este necesar, sub anestezie generală. În primul rând, este expusă o mică zonă a osului maxilarului. Locul de implantare este apoi pregătit cu instrumente de precizie pentru a atinge adâncimea și lățimea dorite. Implantul poate fi apoi înșurubat în os.
  4. Vindecarea. Pentru a oferi un suport stabil pentru noua coroană o lungă perioadă de timp, implantul trebuie să se fixeze ferm de os. Perioada de vindecare durează în medie 12-16 săptămâni, în funcție de situația clinică și de calitatea osului, nu provoacă durere sau alte simptome. În această perioadă, igiena orală regulată și temeinică este esențială pentru vindecarea cu succes.
  5. Lucrare definitivă. După integrarea completă a implantului, coroana dentară sau puntea sunt fixate de implant. Ele pot fi fie lipite cu ciment, fie înșurubate.