Tot ce trebuie să știi despre legea eficienței energetice

Preocuparea pentru un mediu încojurător mai sănătos și pentru o mai bună conservare a resurselor pe care acesta le poate pune la dispoziția oamenilor a crescut tot mai mult în ultimii ani. Inclusiv în România, au apărut organizații care militează pentru protecția mediului, iar eforturile acestora, precum și direcțiile impuse de oficialii europeni au determinat apariția unei legi cu impact în domeniul afacerilor.

Este vorba despre Legea 121 din 2014, care impune deținătorilor de clădiri în care se desfășoară activități economice să realizeze la fiecare patru ani o verificare denumită audit energetic. Legea eficienței energetice este cea prin care autoritățile încearcă să se asigure că toate eforturile sunt depuse de către deținătorii de clădiri pentru ca resursele pe care acestea le consumă să fie cât mai reduse din punct de vedere cantitativ. Auditul energetic periodic este un procedeu destul de simplu de realizat, din perspectiva antreprenorilor, care au posibilitatea de a apela atât la persoane fizice autorizate în acest sens, cât și la persoane juridice. Iată tot ce trebuie să știi despre legea eficienței energetice, ce vizează ea și cum pot fi afacerile ajutate de procesul auditului energetic.

Ce este legea eficienței energetice și cum ajută ea companiile

Prin respectarea celor prevăzute în legea eficienței energetice, toată lumea are de câștigat. În primul rând, mediul înconjurător este protejat în mod eficient, datorită faptului că resursele naturale sunt consumate în cantități mai mici. Pe termen lung, o activitate economică mai prietenoasă cu mediul înconjurător are efecte evidente la nivel național și chiar global, iar fiecare pas mic este important, în imaginea de ansamblu. În același timp, companiile beneficiază ca urmare a acestor măsuri de eficientizare, deoarece ajung să plătească sume mult mai mici lunar. Există cazuri de afaceri care au economisit anual sume de ordinul milioanelor de dolari, ca urmare a măsurilor luate în sensul sporirii eficienței energetice. Concret, prin efectuarea unor ajustări la nivelul clădirilor și instalațiilor utilizate, companiile au redus consumul și au plătit facturi mult mai mici.

Legea 121 din 2014 este cea care a impus și în România obligativitatea efectuării unui audit energetic o dată la patru ani. Sunt vizați de această lege acei operatori economici care ajung să consume peste 1.000 de tone echivalent petrol, în mod anual. Un audit energetic efectuat în mod corect și complet implică apelarea la serviciile unei persoane fizice autorizate în domeniu sau la o companie specializată. Cei care vor efectua auditul vor solicita o serie de informații și documente din partea companiilor, în baza cărora vor analiza consumul de energie din perioada recentă. Ulterior, ei se vor deplasa și la sediul propriu-zis, pe care îl vor analiza îndeaproape. Modul în care este izolată termic clădirea, ferestrele, dar și sistemele de încălzire, ventilație sau aer condiționat sunt foarte importante și influențează în mod masiv consumul de energie. Cu ajutorul auditului, este generată atât documentația necesară din punct de vedere legal, pentru a demonstra faptul că această verificare a fost efectuată, dar se creează și un set foarte important de recomandări pentru îmbunătățirea randamentului clădirii și instalațiilor, din punct de vedere energetic. Odată implementate, aceste măsuri vor avea imediat efecte clare la nivelul consumului, efecte ce vor fi resimțite odată cu primirea facturilor. Inclusiv IMM-urile trebuie să se conformeze obligativității de a desfășura audituri energetice periodice.

Chiar dacă poate părea complicat, procesul nu este unul dificil. Tot ce trebuie să faci, pentru a te asigura că firma ta respectă legea, dar reușește și să profite la maximum de avantajele propuse de un audit energetic, este să apelezi la cei mai buni experți din domeniu. Pe Elsaco.com/Esco poți descoperi toate detaliile despre ce implică auditul energetic, dar și pașii pe care trebuie să îi faci pentru a te bucura de servicii ce garantează calitatea.