Tot ce ar trebui să ştii despre diabet, măsurarea glicemiei şi glucometre

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când corpul nu produce sau nu utilizează în mod corespunzător insulina. Insulina este un hormon care ajută la transportul glucozei (zaharoza) din sânge în celule, unde va fi folosită pentru a produce energie.

Există două tipuri principale de diabet – diabetul zaharat de tip 1 și diabetul zaharat de tip 2. Diabetul zaharat de tip 1, cunoscut și sub numele de diabet juvenil sau insulinodependent, reprezintă aproximativ 5-10% din toate cazurile de diabet. Persoanele cu acest tip de diabet trebuie să ia insulină pentru a supraviețui.

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventă formă a bolii și reprezintă aproximativ 90-95% din toate cazurile diagnosticate. În acest tip de diabet, celulele pancreasului produc deficitar insulină sau organismul nu reacționează normal la insulină.

Oamenii cu orice formă de diabet prezintă un risc crescut pentru complicaţii grave, inclusiv boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, pierderea vederii şi insuficienţă renală.

Metode pentru controlul glicemiei – glucometre

Controlarea glicemiei prin alimentaţie sănătoasă, exerciţii fizice şi administrarea tratamentelor prescrise de către medic pot reduce riscurile asociate cu diabetul şi ameliora simptomele bolii.

Aparatele portabile pentru măsurarea glicemiei (glucometre) sunt instrumente mici şi uşor de folosit care pot fi purtate într-un buzunar sau într-o geantă. Aceste dispozitive funcţionează prin recoltarea unei probe mici de sânge din deget (picatură), probă care apoi este la capătul unei bandelete de testare introdusă deja în glucometru. Glucometrul va afişa în câteva secunde nivelul de glucoză din sânge.

Caracteristici utile la un glucometru

Glucometrele precum Contour Plus Elite pot fi cumpărate fără prescripție medicală şi există mai multe caracteristici care le recomanda:

  • Accesibilitate – Încearcă să găseşti un model care este ușor de folosit dar are și o gamă largă de funcții. Există modele care au butoane mari și ecrane luminoase pentru persoanele cu deficiențe vizuale, sunt simplu de folosit și care în plus beneficiază de conectare Bluetooth la o aplicație mobilă gratuită care poate fi instalată pe telefonul mobil pentru a urmări datele în timp real.
  • Precizie ridicată – Acesta este un factor important, deoarece erorile pot avea consecințe grave asupra sănătății tale. Asigură-te că dispozitivul are o toleranța mică la erori și oferă rezultate cât mai exacte posibil.
  • Memorie – este de luat în considerare, în special dacă îţi testezi frecvent zaharul din sânge. Există modele care stochează date pentru mai multe testări (chiar 800 de testări) şi îţi oferă informaţii detaliate despre modificările nivelurilor zahărului din sânge în timp. Acest lucru te poate ajuta să monitorizezi eficient diabetul şi să iei măsurile necesare pentru a-l ţine sub control.
  • Funcţii suplimentare  – Există dispozitive precum glucometru Contour Plus Elite care au incorporata şi funcţia smartLIGHT (Luminile inteligente) care te ajută să înţelegi mai uşor valoarea glicemiei. În funcţie de culoarea luminii afişate (verde, galben sau roşu) vei înţelege imediat dacă eşti în limitele normale, peste, sau sub acestea.