Decizie istorică în justiția din România, la 25 de ani de la căderea comunismului. Torționarul Alexandru Vișinescu a fost condamnat vineri, de Curtea de Apel București, la 20 de ani de închisoare cu executare pentru genocid.

După doi ani de judecată, Alexandru Vișinescu devine primul român condamnat pentru genocid.

Alexandru Vișinescu, torționarul de la închisoarea Râmnicu Sărat, care a înfometat, schinjuit și omorât zeci de deținuți politici, a primit prin sentința dată de Curtea de Apel București, 20 de ani de închisoare cu executare.

Torționarul Vișinescu nu a cooperat cu anchetatorii și cu judecătorii pe parcursul desfășurării procesului. Vișinescu trebuie să plătească și despăgubiri victimelor, în cuantum de 300.000 de euro.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Alexandru Vișinescu, sub aspectul săvârşirii  infracţiunii de genocid, constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului General.

Alexandru Vişinescu, care acum trece drept un bătrânel jovial, ce încasează lunar o penise de 60 de milioane de lei, a intrat în istorie ca cel mai mare torționar român din perioada comunistă.

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, in 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii în care a sfârşit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

Decizia de azi nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.