Atunci când ne gândim la orașul Constanța, vedem marea, nisipul fin care ne așteaptă pe plajă și petrecerile la care participăm seară de seară în sunetul valurilor. Cei mai mulți dintre turiști trec pe lângă acest oraș – port minunat, în drumul lor către plaja preferată, rareori reușind să viziteze Constanța.

Cel mai adesea, pe lângă vedeta principală a județului, aproape exclusiv în sezonul estival, Delta Dunării primește și ea atenție din partea vizitatorilor. La fel și faimosul cazinou. Dar dacă ne concentrăm puțin atenția către oraș în sine, Constanța vine cu o serie impresionantă de atracții turistice pline de farmec și magia secolelor trecute.

Fiind unul dintre cele mai vechi orașe din țară, el este atestat de scrieri încă din anul 657 î.Hr,  drept colonie greacă la bază, sub numele de Tomis. Timpul a adus mari modificări iar Constanța a jucat un rol vital în evenimentele istorice majore, datorită portului cu același nume.

Astăzi, orașul Constanța rămâne un loc ce merită vizitat, pentru locațiile spectaculoase, încărcate de istorie, pentru priveliștile superbe și mâncarea irezistibilă.

Cazinoul din Constanța

Fără dubiu, Cazinoul din Constanța este simbolul orașului. Obiectiv turistic atât de îndrăgit de turiști, Cazinoul este un edificiu impozant ce emană în continuare eleganța Art Nouveau. Inaugurat în 1910 în prezența principelui Ferdinand și purtând semnătura arhitectului Daniel Renard, Cazinoul îmbină stilul magnific al vestului cu tema maritimă. La scurt timp, Cazinoul devine unul dintre cele mai populare cazinouri din Europa, devenind loc de întâlnire al unor jucători importanți din lumea exclusivistă a vremii. Deși era dotat cu doar două mese de biliard și 17 mese pentru jocurile de cărți, datorită arhitecturii impresionante, a orchestrei ce încânta jucătorii în timpul petrecerilor fastuoase, Cazinoul a pus Constanța pe harta celor mai vizitate locuri din Europa.

Cele Două Războaie Mondiale au adus însă această emblemă a orașului Constanța la starea în care se regăsește în prezent. Chiar dacă iubitorii de jocuri de noroc nu pot experimenta o noapte de distracție la Cazinoul din Constanța, acesta rămâne o atracție turistică de neratat. Cu farmecul și eleganța sa, Cazinoul te așteaptă în una din plimbările tale pe faleza superbă, ca mai apoi să te relaxezi pe plajă cu jocurile de noroc preferate la unul din renumitele cazinouri online recomandate, în cinstea a ceea ce obișnuia să fie Cazinoul Constanța.

Acvariul Constanța

În apropierea Cazinoului Constanța se găsește Acvariul, instituție muzeală, prima de acest gen din România, inaugurat în 1958. Acesta este locul în care poți vedea cea mai bogată colecție de viețuitoare marine, de o frumusețe spectaculoasă. De-a lungul timpului, Acvariul a reușit să strângă peste 1300 de exemplare și 100 de specii de pești și nevertebrate marine, în cele 57 de bazine. Printre exponatele ce se găsesc în Marea Neagră și cea Mediterană, Oceanul Pacific și Indian sau Marea Roșie și nu numai, cele mai atractive pentru public sunt: pisica și vulpea de mare, peștele clovn, ariciul și dragonul de mare, peștele piranha. Cei care își doresc o incursiune în lumea fascinantă a apelor, au parte de o experiență unică atunci când vizitează Acvariul Constanța, unde pot vedea pești ce se găsesc în apele românești dar și specii exotice de pe tot întinsul globului.

Îndrăgitul Delfinariu din Constanța

Inaugurat în 1972, Delfinariul din Constanța rămâne până astăzi singura instituție muzeală de acest gen din țară. Motiv pentru care, toți cei care aleg să-și petreacă vacanța la malul mării, nu ratează ocazia de a-l vizita, indiferent de vârstă. De-a lungul timpului, Delfinariul a fost casa mai multor specii de animale maritime, de la subspeciile de delfini care trăiesc în Marea Neagră la foci sud-africane, la lei de mare din America de Sud. În prezent, delfini sosiți din China stau la baza celor mai uluitoare spectacole, ce impresionează prin complexitatea înțelegerii lor, abilitatea de dresaj și giumbușlucurile amuzante pe care le prestează.

Muzeul de Artă Constanța

Muzeul de Artă Constanța este un alt obiectiv turistic reprezentativ orașului, ce nu trebuie uitat. Clasat drept al doilea ca importanță din țară, după Muzeul de Artă din București, această clădire impunătoare din punct de vedere arhitectural, are funcția de muzeu din 1985. Până atunci, începând cu 1893, când s-a terminat construcția acesteia, instituția a jucat un rol important în învățământul orașului, activând drept școală, sub numele Principele Ferdinand și Principesa Maria.

Între timp, instituția devenind muzeu, s-a concentrat pe lucrări de artă ce se compun din pictură, grafică și sculptură, opere reprezentative artei românești. În anul 1990 însă, Muzeul și-a crescut semnificativ portofoliul, când lucrările deținute de Nicolae Ceaușescu în vila sa de protocol din Neptun, i-au fost donate.

Astăzi, Muzeul de Artă Constanța se mândrește cu un număr de până la 7400 de opere de artă, semnate de unii dintre cei mai mari artiști români, precum Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Dimitrie Paciurea.

Printre cele mai semnificative detalii ce dau o reală valoare acestui muzeu, se numără faptul că aici se găsește întreaga colecție a pictorului Tonitza, ce însumează mai mult de 70 de picturi.

Portul Turistic Tomis

Această locație modernă ce îmbină priveliștea splendidă a portului populat de yachturi și încadrat de albastrul intens în spate, cu zona de promenadă plină de restaurante animate, amintește de ceea ce se numea Riviera Românească. O plimbare pe faleza plajei denumită intuitiv, Modern, la apus, ce se poate termina cu o cină într-unul dintre restaurantele cu specific maritim și vedere la mare, poate să fie una dintre cele mai plăcute activități. Pasionații deținători de ambarcațiuni cu vele pot face o escală în acest port turistic spectaculos pentru a vizita celelalte obiective turistice ale orașului Constanța, în drumul lor spre Delta Dunării sau chiar alte locații cheie din Marea Mediterană.

Indiferent de preferințele lor, turiștii care merg în vacanță pe litoralul Mării Negre trebuie să acorde atenție și orașului Constanța. Aici îi așteaptă o multitudine de locații impresionante, atât prin valoarea istorică și arhitecturală dar și prin șarmul pe care l-a avut dintotdeauna acest oraș – port, la nivel cultural. Fotografiază-te în fața faimosului Cazinou din Constanța, ieși la o plimbare în Portul Turistic Tomis și nu uita de muzeele ce hrănesc fascinația pentru artiști români celebri.