Cauti moduri de a economisi energie la locul de munca? Cu mai multa atentie orientata spre reducerea emisiilor de carbon si imbunatatirea eficientei energetice pentru a proteja mediul, implicarea angajatorilor poate fi esentiala pentru a facilita acest lucru la locul de munca.

Odata cu legea 121 din 2014, conform careia fiecare companie este obligata din punct de vedere legal sa isi analizeze consumul de energie la fiecare 4 ani, eficienta energetica a ajuns sa fie un factor extrem de important in cadrul organizatiilor din Romania.

Desi este responsabilitatea fiecarui proprietar de afaceri sa se gandeasca la modalitati practice si sa gaseasca solutii inteligente penru conservarea energiei in cadrul locului de munca, este de asemenea important ca toti cei din companie sa fie implicati in aceasta initiativa. Angajatii ar trebui sa contribuie in aceeasi masura pentru a ajuta compania sa economiseasca resursele de energie.

Daca vrei sa stii de unde ar trebui sa incepi pentru a face locul de munca mai eficient si mai durabil din punct de vedere energetic, ti-am pregatit aici cateva moduri simple de a economisi energie si de a aduce modificari pozitive mediului de lucru:

  1. Foloseste cat mai mult lumina naturala

Luminile artificiale consuma energie, dar lumina naturala este gratuita. Asadar, limiteaza utilizarea iluminatului artificial doar in zonele intunecate de la locul de munca care nu sunt la indemana soarelui. Orice alte locuri ar trebui sa foloseasca lumina naturala .

Totodata, daca nu sunt necesare, opreste luminile din camerele de sedinta, receptie, coridoare sau scari.

2. Alege becuri eficiente din punct de vedere energetic

Mai putina energie cheltuita inseamna mai putini bani irositi pe facturile de energie electrica. Daca mediul tau de lucru nu obtine suficienta lumina naturala in timpul zilei, poti opta pentru becuri eficiente.

Asadar, ar fi indicat sa inlocuiesti becurile existente cu lumini CFL sau LED. Acestea consuma mult mai putina energie si dureaza mai mult timp.

3. Alege laptopurile in favoarea computerelor

Laptopurile consuma de obicei mai putina energie in comparatie cu computerele de birou, asa ca tine cont de acest lucru cand cumperi echipamente la locul de munca. Opteaza pentru laptopuri ori de cate ori este posibil.

Marimea monitorului contribuie, de asemenea, la cantitatea de energie consumata. In timp ce designerii grafici si oamenii de la liniile de lucru similare nu pot lucra pe ecrane mici, exista o multime de angajati din companie a caror munca nu depinde de monitoarele uriase.

Asadar, pastreaza dimensiunea ecranului la un nivel rezonabil si nu uita ca monitoarele mai mici consuma mai putin.

4. Foloseste functiile de economisire a energiei pentru toate dispozitivele

Asigurati-te ca angajatii sau colegii tai sunt constienti de caracteristicile de economisire a energiei din aparate si alte echipamente electronice, cum ar fi imprimantele, microundele si aparatele de aer conditionat.

Ca si in cazul laptopurilor care pot intra in modul stand-by, majoritatea dispozitivelor moderne au aceste optiuni si sunt de obicei foarte usor de utilizat. In cele mai multe cazuri, este nevoie sa apesi un buton sau sa ajustezi o caracteristica de setare. Sfatuieste-i si pe ceilalti sa foloseasca aceste caracteristici pentru a ajuta la reducerea costurilor de energie.

5. Tipareste numai cand este necesar

Evita imprimarea fisierelor care pot fi trimise prin e-mail. Exista multe moduri in care poti partaja sau stoca fisiere importante in zilele noastre.

Tehnologia moderna iti ofera o multime de optiuni, inclusiv stocarea in cloud, care pare sa fie cea mai folosita in prezent. In afara de reducerea risipei de hartie, acest lucru ajuta, de asemenea, la reducerea cantitatii totale de energie consumata de imprimanta.

6. Apeleaza la un profesionist pentru a efectua un audit energetic

Este bine sa verifici consumul de energie de la locul de munca si sa evaluezi eficienta energetica generala pentru a sti ce fel de masuri e nevoie sa iei in vederea reducerii consumului de energie.

Iar daca acest lucru este obligatoriu din punct de vedere legal, cu siguranta vei avea nevoie de ajutorul unui profesionist Elsaco pentru realizarea unui audit energetic la locul de munca. In acest fel, vei sti daca consumi mult prea multa energie si vei primi solutiile ideale care te vor ajuta sa schimbi acest lucru.