Toni Greblă și-a dat demisia miercuri, din funcția de judecător CCR ca urmare a solicitării DNA, trimisă Senatului României, cu privire la încuviințarea arestului preventiv.

La o zi după ce procurorii au solicitat avizul Senatului pentru a îl putea reține și aresta pe Toni Greblă, judecătorul CCR și-a dat demisia.

Curtea Constituțională a României, a confirmat miercuri că Toni Greblă și-a prezentat demisia din funcția de judecător CCR.

”Astăzi, 4 februarie 2015, domnul Toni GREBLĂ s-a prezentat la sediul Curţii Constituţionale şi a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Plenul Curţii Constituţionale a luat act de decizia sa, iar Preşedintele Curţii Constituţionale a constatat, în temeiul art.67 alin.(1) lit.a) şi alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale al domnului Toni GREBLĂ. Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală. În acest context, Curtea Constituţională subliniază necesitatea respectării prezumţiei de nevinovăţie, a respectării tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale în activitatea de urmărire penală, precum şi a respectării dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin.(3) şi art.23 alin.(11) din Constituţie”, se arată în comunicatul de presă al CCR, remis exclusivNEWS.ro.

Astfel că nu mai este nevoie de avizul Biroului Permanent al Senatului României pentru încuviințarea arestului preventiv. DNA poate să-l rețină pentru 24 de ore pe Toni Greblă și mai apoi pot cere unui judecător, arestul preventiv pentru 30 de zile.

În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei privind sesizarea Biroului permanent al Senatului României, în vederea declanşării procedurilor pentru obţinerea avizului necesar pentru arestarea şi trimiterea în judecată penală a suspectului GREBLĂ TONI, judecător la Curtea Constituţională a României. Faţă de momentul iniţial, au apărut elemente care conturează suspiciunea rezonabilă a săvârşirii ultimelor două infracţiuni menţionate, în sensul în care, judecătorul de Curte Constituţională Toni Greblă, în cadrul unei întâlniri directe cu o persoană care avea calitatea de suspect într-o cauză penală aflată în instrumentare la D.N.A, i-a întărit convingerea că, în cazul în care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urmă, va afla acest lucru şi îi va comunica, lăsându-l să creadă că are influenţă pentru a obţine aceste informaţii de la organele judiciare.”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Marți, judecătorul Toni Greblă a declarat marți la Antena 3 că a aflat de la televizor de faptul că DNA cere arestarea lui, deși azi a fost audiat de procurori și nu i-au adus nimic la cunoștință.

Eu am fost audiat azi, de față cu avocații mei, iar cei doi martori au declarat că nu mă cunosc. În mod surprinzător văd acum solicitarea procurorilor, ceea ce mă face să mă gândesc la multe lucruri. Mă voi gândi, voi aștepta să fiu informat oficial după care voi lua o decizie. Nu știu care este grupul infracțional, dincolo de aceste lucruri, am văzut un grup infracțional care ar fi trebuit să încalce emboargoul cu Federația Rusă. Aștept să văd și eu dosarul după care o să încerc să nu îmi pun foștii colegii din Biroul Permanent într-o situație delicată, mai ales că deja s-a luat o decizie politică în cazul meu. Voi lua o decizie la momentul potrivit și o veți afla atunci. Am aflat și eu de la televizor că s-a cerut aviz pentru arestarea mea. Nu au apărut nume și nici informații noi în dosar, ba din contră, martorii din dosar spun că nu mă cunosc. Mă abțin de la orice comentarii”, a spus judecătorul Toni Greblă la Antena 3.

DNA spune că în perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a pretins şi primit de la administratorul mai multor societăţi comerciale, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

– în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreținerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), în echivalent de 56.070 euro;
– în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri
– în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);
– în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe