Din cauza Guvernului Orban, toate restricţiile impuse prin starea de urgenţă, încetează pe 14 mai la ora 23.59. Îndepând cu 15 mai, autorităţile nu mai pot impune niciun fel de restricţii. Tot ce s-a interzis prin decret prezidenţial şi ordonanţe militare, dispare. Cum s-a ajuns aici? Graţie Guvernului PNL care a trimis prea târziu în Parlament, legea privind instituirea stării de alertă.

Abia luni, Guvernul Orban a trimis în Parlament, proiectul de lege privind instituirea stării de alertă începând cu 15 mai 2020.

Guvernul a solicitat Parlamentului să adopte proiectul de lege în regim de urgenţă.

Azi, Senatul României va dezbate în comisii şi apoi va vota în Plen, proiectul de lege. Urmează apoi să fie trimis spre vot final în Camera Deputaţilor.

Însă, chiar şi în procedură de urgenţă, proiectul de lege, chiar dacă va fi adoptat miercuri, sau cel târziu joi de Parlament, legea nu poate intra în vigoare din 15 mai.

Potrivit procedurilor legale, proiectul de lege trebuie să stea în Parlament pentru procedura de contestare la CCR. Abia după ce trece perioada de contestare, legea merge la promulgare la Preşedintele României.

Potrivit PSD, legea va putea intra în vigoare abia pe 18 mai 2020 iar timp de trei zile, toate măsurile restrictive dispar.

„În perioada 15-17 mai vom marca „ZILELE PROSTIEI” Guvernului Orban! Trei zile în care nu se pot aplica restricții pentru prevenirea pandemiei, din cauza unei gafe monumentale a Guvernului PNL! Au trimis legea stării de alertă prea târziu la Parlament! Cu tot efortul senatorilor și deputaților de a o vota în cel mai scurt timp, din cauza unor termene procedurale obligatorii, legea nu poate intra în vigoare mai devreme de 18 mai! În lipsa unor REGULI CLARE, va crește riscul de transmitere a coronavirusului. În aceste 3 zile, se poate anula tot efortul colectiv facut timp de două luni! Doar din prostia Guvernului Orban!”, transmite PSD.