In sectorul tenisului profesionist, turneele de tenis constituie criteriul de baza pentru intocmirea clasamentelor mondiale, fie ca vorbim de turnee masculine sau de turnee feminine. Astfel, jucatorii incearca sa castige cat mai multe meciuri si implicit turnee pentru a urca in clasamentele mondiale.

Sigur ai urmarit cel putin un turneu de Grand Slam pana acum. Aceste turnee sunt urmarite de milioane de persoane din intreaga lume, iar premiile sunt cele mai mari din industrie. De partea cealalta, sunt si turnee foarte mici de care nu a auzit aproape nimeni.

In general, turneele de tenis sunt impartite in 4 categorii. In functie de marimea turneului si de popularitatea acestuia, participantii au sansa sa castige un anumit numar de puncte si un premiu in bani. Citind randurile de mai jos vei afla care sunt tipurile de turnee in tenisul actual.

1. Turneele de tenis masculine

In principiu, turneele masculine sunt organizate de doua asociatii internationale de tenis. Este vorba despre ITF (International Tennis Federation) si ATP (Association of Tennis Professionals).

Organizatia ATP este responsabila de majoritatea turneelor mari pe care le vezi in intreaga lume, turnee pe care poti plasa chiar si bilete la pariuri sportive online daca urmezi un tutorial inregistrare MaxBet.

In total, sunt 8 categorii de turnee masculine si anume:

  • ITF Future
  • ATP Challenger
  • ATP 250
  • ATP 500
  • ATP Masters 1000
  • ATP Finals
  • Grand Slam
  • Cupa Davis

1.1. Turnee ITF Future

Inceputul este acelasi pentru toti jucatorii de tenis. Ca sa iei parte la turnee mai mari, ai nevoie de puncta accumulate in circuit. Cum acumulezi aceste puncte? Joci in turnee mai mici, motiv pentru care aceste turnee ITF Future sunt facute exact pentru acest lucru, acumularea de puncte.

De regula, pentru turnee Future se acorda pana la 20 de puncte si fondul de premiere este intre 15-20.000 de dolari.

Sunt turnee in care organizatorii acorda Wildcard-uri, adica invitatii speciale acordate tenismenilor care in mod normal nu s-au calificat pentru turneele respective.

1.2. ATP Challenger

Spre deosebire de turneele Futures, cele Challenger sunt organizate de ATP. Prin urmare, ele au rol de tranzitie dinspre ITF inspre circuitul ATP. Marele avantaj al acestor turnee este ca ofera participantilor cazare si masa gratuita la hotel.

Pe langa asta, participantii pot primi pana la 125 de puncte in clasament daca reusesc sa castige titlul si premii in bani de maxim 200.000 de dolari.

1.3. ATP 250

Daca un jucator reuseste sa acumuleze suficiente puncte in turneele Challenger, atunci poate lua parte la un turneu ATP 250. Asa cum sugereaza si denumirea, castigatorul acestui tip de turneu va fi recompensat cu 250 de puncte in clasamentul ATP.

De asemenea, premiile in bani sunt destul de consistente, astfel ca jucatorul campion va primi si un cec de 400.000 de dolari. Semifinalistul aici primeste si el 90 de puncte ATP, iar sfert-finalistul pleaca acasa cu 45 de puncte.

In general, la aceste turnee exista si o faza a calificarilor, pentru ca sunt multi jucatori care vor sa participe. In functie de turneu, organizatorii pot opta pentru un tablou principal cu 32 sau 48 de intrari.

1.4. ATP 500

Castigatorul unui turneu ATP 500 castiga de doua ori mai multe puncte decat primeste campionul dintr-un turneu ATP 250, lucru destul de evident.

Ce este diferit aici este ca jucatorii castiga 10 puncte in clasamentul mondial pentru fiecare meci castigat in faza calificarilor. Tabloul principal este alcatuit din 32 sau 48 de jucatori, iar premiul este de aproximativ 500.000 de dolari.

In momentul de fata, circuitul ATP 500 consta in 13 turnee care se disputa pe mai multe continente, insa numarul turneelor este ajustat de la an la an.

1.5. ATP Masters 1000

Aceste turnee sunt ceva mai elitiste, in conditiile in care sunt doar 9 organizate in fiecare sezon. 4 dintre ele sunt organizate in America de Nord, 4 in Europa si doar unul singur in Asia.

Dupa 1-2 saptamani, castigatorul acestui turneu va primi 1.000 de puncte ATP si un cec de 1 milion de dolari.

1.6. ATP Finals

In fiecare final de sezon se organizeaza turneul ATP Finals. Acest turneu este gazduit de Londra in luna noiembrie. Aici se dueleaza cei mai buni 8 jucatori din sezonul respectiv. Castigatorul pleaca acasa cu 1.500 de puncta ATP si un cec de 1.5 milioane de dolari.

1.7. Grand Slam

Turneele vedeta din circuitul profesionist sunt cele de Grand Slam, turnee organizate de ITF. Sunt 4 Grand Slam-uri organizate annual: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon si US Open.

Tabloul principal are 128 de jucatori. Jucatorii care nu se califica direct pe tabloul principal trebuie sa treaca prin 3 tururi de calificari.

Castigatorul unui titlu de Grand Slam obtine 2.000 de puncte ATP si 3.5 milioane de dolari.

1.8. Cupa Davis

In final, al 8-lea tip de turneu in  tenisul masculin este Cupa Davis. Este vorba despre o intrecere intre echipele nationale de tenis ale mai multor tari. La startul acestui turneu, care se intinde pe o perioada destul de lunga de timp, iau parte 16 nationale, iar duelurile constau in 4 meciuri de simplu si un meci de dublu.

2. Turneele de tenis feminine

Femeile incep sa joace tenis din turnee ITF. In general, jucatoarele pot obtine pana la 150 de puncte la turneele ITF organizate de mai multe ori pe an.

2.1. WTA Challengers

Un pas mai in fata, jucatoarele vor evolua in turnee WTA Challengers, denumite si WTA 125K, pentru ca premiul in bani pentru campioana este 125.000 de dolari. Castigatoarea unui titlu WTA Challengers va primi si 160 de puncte WTA.

2.2. WTA Premier

Dupa turneele Challengers, urmatorul pas in evolutia jucatoarelor il constituie competitiile WTA Premier. Sunt in total 12 turnee de acest fel in fiecare an, premiul fiind de aproximativ 125.000 de dolari si 470 puncte WTA.

2.3. WTA Premier 5

Sistemul de puncte face un pas urias in turneele WTA Premier 5. Mai exact, jucatoarea care reuseste sa ridice trofeul aici pleaca acasa cu 900 de puncta WTA, aproape dublu fata de turneele WTA simple. Doar 5 turnee de acest gen sunt organizate pe an in momentul de fata, motiv pentru care se si numesc turnee WTA Premier 5.

2.4. WTA Premier Mandatory

Turneele WTA Premier Mandatory inseamna in traducere libera turnee WTA la care prezenta jucatoarelor este obligatorie. Castigatoarea primeste 1.5 milioane de dolari si pana la 1.000 de puncte WTA. Sunt 4 turnee WTA Mandatory per sezon.

2.5. WTA Finals

La fel ca si in cazul turneelor masculine, si circuitul feminin are un turneu al Campioanelor in fiecare final de sezon, iar orasul Shenzen gazduieste aceasta competitie cu audienta masiva. Pana la 4 milioane de dolari si 1.500 de puncte sunt atribuite castigatoarei.

2.6. Grand Slam

Turneele de Grand Slam, adica Australian Open, Roland Garros, Wimbledon si US Open au si tablouri feminine care se deruleaza in paralel cu cele masculine. Tabloul feminin are tot 128 de jucatoare, iar castigatoarea ia 3,5 milioane de euro in bani si 2.000 de puncte WTA.

2.7. Fed Cup

Fed Cup este cel mai mare turneu al nationalelor din circuitul feminin. 16 selectionate se intrec in maiestrie pe terenul de tenis, insa la aceste categorii de turnee nu se acorda si puncte WTA, fiind in joc doar prestigiul de a castiga pentru nationala pe care jucatoarele o reprezinta.