Situaţie de-a dreptul scandaloasă într-o localitate din judeţul Argeş. 40 de tineri erau ţinuţi în lanţuri şi puşi să lucreze ca şi sclavi la o fermă de animale. cei care îndrăzneau să fugă erau prinşi şi târâţi prin tot satul pe străzi ca să arate altora care doreau să fugă.

Procurorii DIICOT împreună cu jandarmii au descins miercuri dimineaţă în comuna Berevoieşti din judeţul Argeş unde au depistat 40 de persoane, tineri şi copii, ţinuţi în lanţuri şi obligaţi să muncească precum sclavii.

Incepand cu anul 2008 si pana in prezent s-au constituit mai multe grupuri infractionale organizate structurate pe baza relatiilor de familie, care au recrutat un numar de aproximativ 40 de persoane minore si majore, prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vadita vulnerabilitate in care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilitati fizice sau psihice, cu situatii materiale precare), in scopul exploatarii prin supunerea la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat si prin obligarea la practicarea cersetoriei, prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si de lipsire de libertate. In unele cazuri victimele era rapite din locuri publice (de langa biserici, gari si autogari) sau chiar din propriile locuinte si ulterior transportate de catre membrii grupurilor infractionale la domiciliile lor, unde acestia prin constrangere fortau victimele sa efectueze zilnic diverse munci si activitati atat in gospodariile suspectilor cat si in proximitatea localitatii,respectiv : sa mature in curte, sa spele rufe,sa ingrijeasca animale domestice, sa taie ilegal arbori din padurile din apropierea localitatii si sa transporte masa lemnoasa cu ajutorul cailor inapoi in gospodarii unde lemnele erau incarcate in autoutilitarele suspectilor care se deplasau cu acestea in zona de sud a Romaniei (in principal in jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantitatile de lemne sustrase„, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

Modalitatile de constrangere exercitate de catre suspecti, metode prin care victimele erau fortate sa presteze muncile respective, constau in amenintari repetate si regulate si lovituri aplicate victimelor in mod repetat si regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul si diverse obiecte contondente, persoanele vatamate fiind aduse in stare de aservire si lipsire de libertate in conditiile in care acestea erau supravegheate permanent de catre membrii grupurilor.

De cele mai multe ori victimele nu primeau mancare iar cand primeau li se ofereau resturi de mancare, erau legate (cu lanturi sau chingi) sau incuiate pe timpul noptii pentru ca acestea sa nu poata fugi iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbracate complet si udate alternativ cu apa rece si caldă; erau legate de maini si picioare si puse sa manace de pe jos, erau puse sa se bata intre ele pentru amuzamentul suspectilor, li se arunca mancarea pe jos, etc). Exista suspiciunea ca unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual.

In cauza a fost inceputa urmarirea penala fata de un numar de 40 de persoane care vor fi aduse la sediul DIICOT ST Pitesti in vederea audierilor.

Actiunea a fost organizata cu sprijinul BCCO Pitesti, BCCO Craiova Inspectoratul Judetean de Jandarmi Arges si Gruparea mobila de jandarmi Craiova Fratii Buzesti.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia de Operatiuni Speciale si Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Primarul comunei Berevoiesti ar fi avut legatura cu gruparile de tigani care se foloseau de minori. Florin Proca ar fi ştiut tot timpul ce se întâmplă în comuna sa şi ar fi închis ochii întrucât sclavii torturaţi ar fi fost folosiţi incluisv pentru construcţia unei vile şi a unei păstrăvării aparţinându-i primarului!