Curg anchetele la adresa Guvernului Cioloș. După ce au dat o gaură în buget de 10 miliarde de lei, tehnocrații au avut grijă ca România să nu aibă stocul minim necesar de gaze naturale pentru a face față consumului din timpul iernii. Acum, România e nevoită să importe la preț dublu, gaze din Rusia.

Sorin Grindeanu a anuțat comisie de anchetă pentru a investiga modul în care fostul cabinet tehnocrat condus de Dacian Cioloș a pregătit stocurile de energie necesare încălzirii populaţiei pentru lunile de iarnă.

Este a doua anchetă deschisă la adresa tehnocraților după cea din Parlament pe marginea nerealizării de fostul Guvern a unor venituri în suma de 10-14 miliarde la bugetul de stat pe 2016.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că a observat, de când a preluat ministerul, o proastă pregătire a perioadei de iarnă realizată de fostul guvern, precizând că a cerut Corpului de control să facă verificări în acest sens la complexele energetice Hunedoara şi Oltenia, precum şi la Ministerul Energiei.

El a precizat că a solicitat verificări referitoare la modul de pregătire a perioadei de iarnă din perspectiva aprovizionării cu energie.

„Pentru a stabili cum s-a ajuns la situaţia de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori, am dispus Corpului de control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă în cele două complexe şi în Ministerul Energiei”, a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, în perioada următoare vor fi elaborate proceduri „foarte clare şi bine stabilite”. „Aceste proceduri, din păcate, nu au fost făcute în guvernarea anterioară, punându-ne acum într-o situaţie limită, pe care doar cu experienţa celor din sistem am reuşit s-o trecem”, a susţinut demnitarul.

Fostul premier Victor Ponta a semnalat că românii riscă să îngheţe în case din cauza unor „raportări fictive” legate de stocurile de gaze, cărbune şi păcură pe care fostul Guvern trebuia să le asigure.

Pana sa gasim cele 10 miliarde RON pierdute de Ciolos si Ghinea o sa inghetam in case – la propriu! Daca vremea nu se schimba dupa 15 ianuarie vom ramane doar cu lemne de incalzire (si gaze din Rusia la megapret)! (…) Conform Legii Energiei exista obligativitatea constituirii stocurilor de iarna – nerespectarea acestor prevederi este infractiune!!! Dar in 2016 Guvernul Tehnocrat a fost preocupat de alegeri si nu de stocuri!!!Am fost avertizat inca din 15 decembrie 2016 ca, raportat la iarna 2015-16 ( cand am facut noi stocurile care au ajuns la limita in Martie), rezervele de gaze, carbune, pacura sunt la maxim 60%!!! Iar raportarile au fost pur si simplu fictive!!!”, a scris Ponta pe Facebook.