Islanda este singura ţară din lume care nu are reţea feroviară şi unde casele sunt încălzite cu apă geotermală. Populaţia este analfabetizată în proporţie de 99%, iar locuitorii insulei nu au nume de familie.

Islanda, mica ţară insulară din Europa, cu o popolaţie de doar 300.000 de locuitori, farmecă milioane de turişti care aleg să o viziteze.

Islanda are un nivel de trai foarte ridicat, este o națiune pacifistă, cetățenii nu dețin arme, iar peisajul natural contribuie din plin la starea de bine a islandezilor.

Iarna, spectacolul oferit de luminile nordului te face să uiți de cele minus 20-30 de grade care se pot înregistra în Oceanul Atlantic.

Islanda este unul dintre cele mai bune locuri de unde se poate vedea Aurora Boreală. Fenomenul natural pictează cerul nopții în culori fascinante, spectacol pe care este bine să-l vedeți măcar o dată în viață.

Islanda este și o enormă centrală de energie geotermală. Toată țara este împânzită cu izvoare și lacuri naturale încălzite de mantaua Pământului. Așadar, în Islanda există în jur de 250 de regiuni geotermale cu peste 800 de izvoare fierbinți, a căror temperatură ajunge undeva la 75 de grade Celsius.

Energia geotermală încălzește 85% din locuințele islandezilor, iar apa fierbinte de la robinete vine tot de la izvoarele fierbinți.

130 de vulcani activi se află pe teritoriul Islandei, fiind un punct de atracţie turistică.

Islandezii nu au nume de familie, în sensul tradițional.

Majoritatea numelor de familie islandeze se formează după formula: „fiul lui” sau „fiica lui”. Corespondentul în românește ar fi, de exemplu, Aioanei sau Amăriuței.

Islandezii folosesc în general doar prenumele în conversații, indiferent că este vorba de o întâlnire între prieteni sau de o întâlnire de afaceri. Chiar și agenda telefoanelor mobile conține doar prenumele contactelor.

Dar și în ceea ce privește prenumele există reguli stricte. Părinții nu-și pot numi copiii cum vor, ci doar cu nume islandeze, pentru păstrarea identității naționale. Toate prenumele alese de părinți pentru copiii lor trebuie acceptate de Comitetul Islandez pentru Nume, care poate respinge unele propuneri, obligând părinții să vină cu un nume potrivit.

În Islanda nu există sistem de transport feroviar.

Islandezii sunt și printre cei mai deștepți pământeni. Islanda are o rată de alfabetizare de 99%, iar de Crăciun, islandezii nu-și oferă alt cadou în afară de cărți.