Sebastian Ghiță nu vine la…portiță…România nu îl poate extrăda pe fostul deputat, fugit din țară în decembrie 2016. Motivul? România nu are acord de extrădare cu Serbia. Țara noastră are acord de extrădare semnat cu Iugoslavia, țară care nu mai există.

Autoritățile române au de tras cu sârbii pentru a-l aduce în țară pe Sebastian Ghiță. Ministerul Justiţiei din România susține că extrădarea lui Sebastian Ghiţă din Serbia se poate cere în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978.

Însă lucrurile nu stau chiar așa. România are acord de extrădare cu Iugoslavia, o țară care în prezent nu mai există și din care s-a desprins Serbia. Deci, tehnic, legal,  România nu are acord cu Serbia.

Între România şi Serbia nu există acord de extrădare, dar este în vigoare un tratat, prin declaraţie de succesiune, încheiat între Rep. Populară Română şi Rep. Populară Federativă Iugoslavia, ratificat în 1961. Sebastian Ghiţă va fi dus la Belgrad în faţa unui judecător care va decide extrădarea.

Ministerul Justiţiei poate solicita extrădarea dintr-un stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională cu privire la care există confirmarea localizării sau arestării acelei persoane pe teritoriul statului solicitat.

„De îndată ce instanţa emitentă a mandatului de arestare preventivă este informată despre localizarea pe teritoriul unui stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională sau căutate de autorităţile judiciare române, aceasta stabileşte, printr-o încheiere motivată, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea. Ministerul Justiţiei îşi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin lege după primirea încheierii definitive a instanţei de judecată, însoţită de documentele prevăzute de lege şi de instrumentul internaţional aplicabil. Pe fond, soluţionarea unei cereri de extrădare se face în conformitate cu legislaţia statului solicitat, transmite Ministerul Justiţiei.

Sebastian Ghiţă a fost prins, potrivit unor surse oficiale, la ora 23.45, pe străzile din Belgrad. Era împreună cu fratele său, iar în momentul în care a fost legitimat a prezentat documente false slovene. Ghiţă nu s-a opus reţinerii, a declarat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.

Procedura extrădării lui Sebastian Ghiţă din Serbia ar putea dura undeva între câteva zile şi o lună, extrădarea făcându-se prin Ministerul Justiţiei, potrivit autorităţilor române.

„În urma activităţilor investigative complexe şi a informaţiilor furnizate de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Belgrad, a fost localizat şi reţinut, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian. Mulţumim reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa, precum şi partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz. Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin CCPI, ENFAS şi PNR. În momentul depistarii, cel în cauză a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezintă însemnele unui stat din U.E, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Până să fie cercetat și judecat de autoritățile române, Sebastian Ghiţă va fi prezentat în faţa unei instanţe din Serbia întrucât s-a ales cu dosar penal pentru că a folosit acte false.

Sebastian Ghiţă ar fi fost pierdut, în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă au fost emise două mandate de arestare în lipsă.