Site-ul EurActiv.com susține că SUA mută arme nucleare de la baza militară Incirlik din Turcia, la baza militară Deveselu din România. Atât MAE cât și Ministrul Apărării infirmă informațiile.

Circa 50 de arme nucleare tactice au fost staționate din perioada Războiului Rece la baza aeriană de la Incirlik, situată la aproximativ 100 km de granița cu Siria. Aceste arme ar urma să fie transferate la baza NATO de la Deveselu. Decizia americanilor vine după ce relațiile cu Turcia s-au deteriorat după tentativa eșuată de stat din luna iulie.

Relațiile dintre Washington și Ankara s-au deteriorat după puciul eșuat din luna iulie, ajungând la cel mai scăzut nivel de când Turcia a aderat la NATO în 1952.

Ankara susține că guvernul american îl sprijină pe Fethullah Gülen, clericul exilat în SUA, acuzat că a orchestrat tentativa de puci.

Turcia cere extrădarea lui Gülen, fiind de așteptat ca subiectul să ocupe locul central în discuțiile ce vor avea loc cu ocazia vizitei vicepreședintelui american Joe Biden în Turcia pe 24 august.

În timpul puciului eșuat, la Incirlik a fost tăiată furnizarea de electricitate, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane să mai decoleze sau aterizeze.

În cele din urmă, comandantul bazei a fost arestat și acuzat de implicare în puci. În ce măsură SUA ar fi putut menține controlul asupra acestor arme în eventualitatea unui conflict civil prelungit în Turcia este o întrebare fără răspuns.

NATO a trimis EurActiv un răspuns formulat în termeni diplomatici, indicând că aliații trebuie să se asigure că armele nucleare americane desfășurate în Europa rămân „sigure”.

La întrebarea Dumneavoastră, va rugăm să verificați Comunicatul Summitului NATO de la Varșovia (publicat pe 9 iulie 2016), paragraful 53: „Abordarea de descurajare a NATO se bazează, de asemenea, în parte, pe armele nucleare ale SUA prepoziționate în Europa și pe capabilitățile și infrastructura furnizate de Aliații implicați. Acești Aliați vor asigura ca toate componentele de descurajare nucleare ale NATO să rămână sigure și operaționale”, a transmis un scris un purtător de cuvânt al NATO către EurActiv.

Ministerul Afacerilor Externe a respins joi informațiile potrivit cărora Statele Unite ale Americii ar fi început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România.

„Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm aceste informații”, a precizat MAE, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES.

Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, afirmă că nu au existat niciun fel de discuții nici la nivel politic și nici la nivel specializat referitor la un eventual transfer în România al focoaselor nucleare ale SUA staționate în Turcia.

„Ce vă pot spune este că nu au existat niciun fel de discuții nici la nivel politic, nici la nivel specializat în acest sens. Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcție. Deci categoric nu putem vorbi reacționând la această informație decât că este o speculație”, a declarat Mihnea Motoc.

Baza aeriană Incirlik din sudul Turciei adăposteşte în jur de 50 de bombe cu hidrogen, arme din timpul războiului rece, într-o perioadă în care tacticienii nu începuseră să ia în calcul rachetele balistice.

Bombele trebuiesc aruncate din avioane, dar asta nu le face mai inofensive, pentru că sunt de până la zece ori mai puternice decât armele folosite la Hiroşima şi Nagasaki, şi simpla lor prezenţă creează tensiune.