Statele Unite ale Americii se opun unirii României cu Republica Moldova. Ambasadorul SUS, James Pettit a spus într-un interviu pentru Moldova 1 că unirea ţării cu România „nu este o alegere practică” indiferent de motiv.

Americanii umilesc istoria românilor și se opun unirii Moldovei cu România. Ambasadorul SUA la Chişinău a declarat că Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure şi că unirea ţării cu România „nu este o alegere practică” indiferent de motiv.

„Consider că este foarte important şi aceasta desigur este politica noastră, cred că şi politica de aici, ca Republica Moldova să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova. Ceea ce ar face lucrurile mai bune aici în Republica Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oameni pentru ca ei toţi să contribuie pentru a face din Republica Moldova o ţară mai bună pentru moldoveni”, a spus James Pettit.

Ambasadorul nu s-a oprit aici. A spus că Republica Moldova nu este România și că cele două țări au istorii diferite: Republica Moldova nu este România, Republica Moldova are propria sa istorie şi propriile provocări. Printre aceste provocări se numără faptul că Republica Moldova este o ţară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, care este scopul final, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova. Potentialul aici este foarte mare, aveţi un popor calificat şi harnic, există multe promisiuni în anumite sectoare pe lângă agricultură, şi asta include sectorul textil şi IT.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Relații Internaționale a Academiei Române, este de părere că se urmărește o transnitrizare a Republicii Moldova. Declarația ambasadorului SUA la Chișinău, James D. Pettit, a fost una nefericită, în perspectiva alegerilor preșidențiale din Moldova, a mai declarat Dan Dungaciu, duminică, la emisiunea Jocuri de Putere, realizată de Rareș Bogdan la Realitatea TV.

„Prima precizare pe care o să o fac este aceea că, din păcate, ne confruntăm cu o problemă pe care România a mai avut-o în relația cu Republica Moldova și în relația cu SUA, la Departamentul  de Stat cu diplomații care se pregătesc  pentru Republica Moldova sunt diplomații arondați spațiului Republica Moldova, Ucraina, Belarus. Cei care se pregătesc pentru România sunt conectați cu totul și cu totul altui spațiu. Aceste două spații aproape că nu comunică. Aceasta ar fi explicația pentru care un diplomat  american trimis în Republica Moldova nu are legătură nemijlocită cu ce se întâmplă în România și spațiul din care face parte România și viceversa.”, a spus Dan Dungaciu.

În urma acestor declarații scandaloase, ar trebui ca Ambasadorul SUA la Chișinău să fie trimis acasă și să fie declarat persona non gratta atât în Moldova cât și în România?!