Cercetătorii Institutului Superior al Sănătății din Italia vin cu veşti nu tocmai bune despre coronavirus. Specialiştii au stabilit cât timp rezistă virusul pe măştile de protecţie.

Coronavirusul poate rezista până la patru zile în țesuturile interne ale măștii de protecție, motiv pentru care se recomandă ca acestea să fie folosite doar o singură dată.

„În țesutul măștii particule virale infectate au fost detectate până la 24 de ore după contaminare, în timp ce în stratul interior al măștilor chirurgicale până la patru zile mai târziu. Măștile lavabile trebuie folosite o singură dată și apoi puse imediat în mașina de spălat, fără a le așeza pe mobilier. Cele de unică folosință trebuie aruncate imediat după utilizare. În ambele cazuri, acestea ar trebui să fie atinse numai pe partea elastică, iar înainte de a le scoate și după mâinile trebuie spălate. În cele din urmă, măștile nu se aruncă pe jos: riscul de infecție este minim, dar impactul asupra mediului este ridicat”, au stabilit specialiştii italieni.

Italienii au mai constatat că virusul dezvoltă o rezistență mult mai mare la temperaturi scăzute și în medii umede.

Potrivit epidemiologului Paolo D’Ancona, faptul că SARS-CoV-2 supraviețuiește nu înseamnă neapărat că transmite boala.

Cu cât există mai puține particule virale, cu atât riscul de infectare este mai redus.

Din păcate, nu se cunoaște doza minimă pentru infectare, de asemenea, depinde de imunitatea fiecăruia. Prin urmare, trebuie să fim întotdeauna foarte atenți”, susține specialistul.

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din America susține în continuare ca măștile chirurgicale și N-95 să fie folosite doar de cadrele medicale și recomandă folosirea măștilor textile în zone publice, mai ales în regiunile cu transmitere comunitară ridicată.