Industria fashion-ului a creat standarde şi modele, pe care tinerele vor să le imite din ce în ce mai mult. Vor să fie skinny, să aibă bustul mare, trăsături perfecte şi un păr impecabil.

Tinerele din ziua de azi vor să fie îmbrăcate în stilul Armani sau Oscar de la Renta, să poarte tocuri de 15 cm înainte să împlinească măcar 15 ani. Când mai cresc, multe dintre ele vor să-şi modifice formele pentru a fi cât mai aproape de idealul promovat în showbiz. O realitate care ia proporţii tot mai mari în ultima perioadă.

Cine este vinovat?

Aici avem o lista lungă. Putem da vina pe imaginea Hollywoodiană a vedetelor, pe asistentele TV, a cărui singur rol este acela de animare a unui public foarte specific, pe lumea fashionului, pe modele, pe specialiştii în Photoshop, care creează imagini nerealistice ale corpurilor modelelor, etc. Însă cel mai important aspect vizează educaţia din familie.

Pe cealaltă parte, nu este în regulă nici standardizarea şi reducerea libertăţii de exprimare a personalităţii prin stil încă din şcoală. Într-o oarecare măsură însă, acest fenomen este de înţeles.

Rolul său, pe lângă crearea de valori, este pregătirea copiilor pentru a deveni parte a unei companii în care vor fi un număr, nu o persoană. Cum sunt corporaţiile, spre exemplu. Şi cum mereu există un dar, în ambele cazuri trebuie să existe un echilibru.

Copii trebuie învăţaţi de mici că, în primul rând, trebuie să investească în pregătirea lor ca oameni şi ca profesionişti, fără a le fi inhibată creativitatea şi personalitatea. E bine să te exprimi, să ai modele de urmat, iar dacă idealul tău este să ajungi fotomodel, nu este de condamnat.

Este important să ştii că a fi model (de videochat) este mai mult decât se ştie. Cameron Russell, un fotomodel american vorbeşte despre cariera sa în modelling. Această mărturiseşte că nu sfătuieşte pe nimeni să urmeze această carieră, din mai multe motive.

În primul rând, pentru că lumea te percepe doar din prisma calităţilor fizice. E bine cunoscut stereotipul conform căreia persoanele frumoase sunt considerate mai puţin înzestrate intelectual.

În al doilea rând, Cameron afirmă că acest job este ca o loterie, şi nu este în puterea ta de a avea succes. Aici a învăţat că eşti răsplătit dacă arăţi bine, iar dacă nu, vei fi nedreptăţit.

De asemenea, aceasta aduce în discuţie probleme sociale precum discriminarea şi construirea imaginii atractive din punct de vedere sexual unor fete foarte tinere.

În cele din urmă, fotomodelul adresează o întrebare fetelor care vor să meargă pe acest drum: ,,Ai putea să fii orice, de ce vrei să fii model?”.

Nimeni nu este perfect, iar frumuseţea este de multe ori ,,pe muchie de bisturiu” sau în mâna fotografilor. Ce este cel mai important reprezintă prezentarea unei imagini realistice, pentru a nu determina fetele să ţină diete care le pun viaţa în pericol sau despresia cauzată de imagine.

Într-o fotografie de revistă, după precizarea stuff-ului care a contribuit la realizarea ei, ar trebui menționat:,,Acestă fotografie a fost prelucrată. Educaţi-va copii să nu încerce să dobândească această imagine acasă.”