Strungăreaţa – semn distinctiv pentru unii copii sau adulţi – motiv de supărare sau de bucurie?

Unul din cele mai des întâlnite semne distinctive la pacienţii adulţi sau la copii este strungăreaţa denumită în termeni medicali diastema. În timp ce unii se bucură pentru că au acest semn distinctiv, pentru alţii strungăreaţa este motiv de supărare, este o problemă de natură estetică de care trebuie neapărat să scape.

Ce este strungăreaţa?

Strungăreaţa sau diastema mediană cum este numită în termen medicali este un semn distinctiv pentru unele persoane deranjant, în timp ce pentru alte persoane este un semn plăcut, pe care îl etalează prin zâmbet cu drag. Foarte puţine sunt persoanele care acceptă acest semn distinctiv cu bucurie, multe apelează la medicul stomatolog pentru a rezolva această “problemă”.

Din bătrâni se spune că în persoanele cu strungăreaţa să nu ai prea mare încredere, de aceea mulţi dintre pacienţi decid să scape de acest stigmat sau de acest semn distinctiv care atrage atenţia celor din jur. Strungăreaţa reprezintă un spaţiu mai mare de 0.5 mm între dinții frontali, prezentă atât la copii, cât şi la adulţi, un gol dentar vizibil atunci când oamenii zâmbesc, dar care le poate afecta şi vorbirea, inclusiv pronunţarea literelor S şi T. Ceea ce înseamnă că strungăreaţa poate deveni sursa de disconfort şi de stress, mai ales în cazul adulţilor.

Cauzele apariţiei strungăreţei

Strungăreața sau diastema este cauzată de:

  • etapa tranzitorie de schimbare a dinţilor de lapte, când cei doi incisivi centrali ies prea îndepărtaţi. Când dintii vecini ai acestor incisivi erup, spaţiul se închide de la sine, în urma presiunilor exercitate pentru a-şi face loc pe arcada;
  • respiraţia orală şi suptul degetului sau chiar folosirea suzetei;
  • dintii prea mici şi maxilarele prea mari, cauza pentru care apare aceasta spaţiere dentară;
  • lipsa mai multor dinţi de la naştere;
  • parodontoză – când gingia şi osul se retrag, dinții migrează şi îşi facă apariţia acele spaţii între dinţi;
  • extracţiile dentare şi neînlocuirea dinţilor.

Tratarea strungăreţei

Cei care nu se arată foarte încântaţi de acest semn distinctiv, trebuie să apeleze la medicul specialist pentru a trata strungăreaţa, pentru că aceasta nu dispare de la sine, fără a fi nevoie de intervenţii medicale.

Una din metodele cele mai eficiente şi recomandate de către medicii specialişti este aparatul ortodontic. Acest aparat este recomandat de medicii specialişti ca fiind unică şi cea mai bună metodă eficientă de tratament pentru a scăpa definitiv de diastema. Aparatele dentare fixe, dar şi cele mobile pot remedia diastema, iar această experienţă este una plăcută, eficientă, care se poate aplica în cazul pacienţilor tineri, adolescenţi, copii, dar şi adulţi.

Aparatul dentar nu este singura variantă la care pot apela pacienţii pentru a trata strungăreaţa. Se pot aplica faţete dentare sau punţi dentare, alternative durabile la care pot apela pentru a acoperi această problemă. Compozitul dentar este o altă variantă de tratament a strungăreţei care poate rezolva problemele de ordin estetic, fiind aplicat inclusiv pe crăpăturile sau fisurile la nivelul dinţilor.

Cert este că strungăreaţa tine de estetică dentară, iar pacienţii care doresc dinţi sănătoşi, frumoşi, aliniaţi, trebuie să apeleze la medicul stomatolog.