Directorul Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, Georgian Surdu, a declarat luni seară la Antena 3, că Băsescu s-a mutat la Scroviștea la ”solicitarea” Serviciului de Protecție și Pază.

Georgian Surdu a spus luni, la emisiunea ”La Ordinea Zilei” de la Antena 3, că Traian Băsescu a fost mutat într-o vilă de la Scroviștea, la solicitarea SPP, pe motivă că este cea mai izolată locație a RA-APPS și astfel îi pot asigura protecția fostului Președinte al României.

Directorul RA-APPS a spus că s-a ajuns la acest compromis cu mutarea lui Băsescu la Scroviștea, pentru că fostul președinte nu voia să plece din Vila Lac 3, reședință oficială a Președintelui în funcție al României.

Surdu a spus că a primit sarcină de la Secretariatul General al Guvernului să rezolve problema locativă a lui Băsescu, întrucât Vila din strada Gogol, repartizată oficial ca reședință de serviciu pentru acesta, este în renovare și nu poate fi locuită.

Astfel că Băsescu a cerut Scroviștea și a primit-o pe toată, pe tavă, doar pentru el, pentru cel puțin două luni de zile.

Georgian Surdu a spus că decizia mutării lui Băsescu la Scroviștea a fost luată de Consiliul de Administrație al RA-APPS, ca urmare a solicitării venite din partea Secretariatului General al Guvernului.

Băsescu are la dispoziție parterul unei vile din complexul Scroviștea, în suprafață de 120 metri pătrați, dar are la dispoziție întreaga vilă, cât și celelalte trei vile întrucât nu mai locuiește nimeni în ele. Băsescu e singur cuc la Scroviștea, păzit de SPP.

Băsescu are acces și la debarcader și se poate plimba pe lacul Snagov, în liniște, când are chef.

Directorul RA-APPS spune că Băsescu suportă costurile cu utilitățile și salariul pentru o femeie de serviciu. Surdu a spus că Băsescu și-a adus mai multe obiecte de mobilier în vila de la Scroviștea și că SPP i-a cărat obiectele fostului președinte.

Vila din Gogol ar urma să fie finalizată cel târziu până pe 15 iunie 2015, când Băsescu se poate muta.

Georgian Surdu  a mai spus că angajații RA-APPS trebuie să igienizeze o lună de zile la Vila Lac 3, unde a stat zece ani Băsescu, pentru ca președintele Iohannis să se poată muta împreună cu soția lui.

Directorul RA-APPS a precizat că mutarea lui Băsescu la Scroviștea a fost un compromis necesar căci altfel se putea ajunge la proces pentru că fostul președinte refuza să plece din vilă. Procesul de evacuare din Vila Lac 3 ar fi putut să dureze și un an de zile.