Procurorul Constantin Plăcintă are o pensie nesimțită, de 3000 de euro lunar, după ce a băgat în închisoare, timp de zece ani de zile, o femeie nevinovată. După condamnarea femeii la 16 ani de închisoare pe motiv că și-ar fi ucis soacra, procurorul a avansat și a ajuns membru CSM.

În România, erorile judiciare se răsplătesc cu pensii colosale. Procurorul Constantin Plăcintă toacă lunar de la statul român, 3000 de euro drept pensie deși ar merita să stea după gratii pentru că a băgat la închisoare o femeie nevinovată.

În anul 1994, Viorica Vișan a fost chemată la Poliție pentru a da o declarație și s-a mai întors acasă după zece ani. Procurorii au acuzat-o că și-a ucis soacra și au arestat-o pe loc, fără probe, fără reconstituirea crimei, fără nimic.

Fostul Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a comis eroarea judiciară pe când era judecător la Înalta Curte, condamnând-o pe femeie la 16 ani de închisoare.

Mai întâi de Tribunalul Prahova care a decis acest lucru, prin sentinta penala nr. 77 din 14 iunie 1995, apoi Curtea de Apel Ploiești a respins apelul prin decizia nr. 144 din 5 septembrie 1995, iar la final Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul prin decizia nr. 1 din 14 ianuarie 1997.

Fiul femeii, arestat pentru furt, a recunoscut că de fapt el și-a ucis bunica, dar denunțul său nu a fost luat în considerare de către procurori.

Dupa zece ani, Parchetul Tribunalului Prahova a luat in considerare auto-denuntul fiului condamnatei, Florin Cristian Visan, care a marturisit ca el a comis crima pe fondul certurilor si consumului de alcool. Parchetul a inaintat o cerere de revizuire, iar Tribunalul Alba (judecator Diana Maria Farcas) a achitat-o pe Visan prin sentinta penala nr. 215 din 15 septembrie 2005. Sentinta a ramas definitiva prin neapelare, iar femeia a fost pusa in libertate.

Procesul de reviziuire de la Tribunalul Alba a scos la iveala o serie de fapte abominabile comise de anchetatori (politisti si procurori) care au contribuit la fabricarea actului de inculpare. Din noile probe administrate a reiesit ca anchetatorii au determinat-o pe Viorica Visan sa „recunoasca” fapta intrucat „a fost amenintata si batuta de anchetatori, spunandu-i-se ca i se va lua averea si va fi arestata toata familia, inclusiv fiica Alexandra de 7 ani”.

S-a retinut ca vajnicii anchetatori nu au efectuat reconstituirea la fata locului, pentru a depista ca in fapt crima nu a fost comisa asa cum s-a „recunoscut” in declaratia initiala a lui Visan, ce i-a fost luata sub presiune, si in care s-a descris omorul in cu totul alta maniera decat a fost comis in realitate. Astfel, in rechizitoriu s-a afirmat ca victima a fost ucisa cu un toporas, ca dupa zece ani sa se depisteze ca a fost ucisa cu o masina de tocat si un cutit. Instanta de reviziuire a constatat ca anchetatorii condusi de Placinta nici macar nu s-au deranjat sa afle unde au fost aruncate armele crimei, pe care Viorica Visan nu a putut sa spuna unde erau la ancheta din 1994 – fapt inacceptabil din punct de vedere al unei investigatii criminalistice, dar trecut cu vederea de instantele de judecata.

Adevaratul autor al crimei, Florin Cristian Visan (fiul condamnatei) a declarat in 2004 ca le-a aruncat in WC-ul din curte, loc unde intradevar s-au gasit, dupa zece ani, masina de tocat si cutitul folosite la asasinat. S-a mai aratat ca inculpata avea doar 40 de kg, in timp ce victima – obeza de gradul II avea circa 80 kg, motiv pentru care inculpata nu putea sa taraie cadavrul pana la WC si apoi sa-l ingroape la jumatate de metru sub pamant.

Procurorul care i-a întocmai rechizitoriul cu nr. 433/P/1994 al Parchetului Tribunalului Prahova este Constantin Plăcintă, socrul fostului primar al Ploieștiului, Andrei Voloșevici. Când în 2006 s-a constat că acesta a greșit în acest caz, a fost PROMOVAT inspector în Consiliul Superior al Magistraturii. Desigur, teroretic, s-a întocmit o hârtie,  prin care s-a dispus investigarea lui chiar de noii colegi de la CSM.

Unul din judecătorii, parte a acestei erori judiciare grave și clare este Mircea Aron, șef al CSM până acum câteva zile. Aron era judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție la acea vreme, iar după ce s-a constat că femeia a fost condamnată pe nedrept, încet, dar sigur a ajuns în anul 2016 să conducă Consiliul Superior al Magistraturii. Acesta este unul dintre cei căruia domnul președinte Iohannis îi spunea despre pericolul în care se află statul de drept. De menționat că Aron mai are în palmares și două condamnări la CEDO în cazurile Gutau (2016) si Gaitanaru (2012).

Redăm mai jos, numele tuturor celor care au participat la această eroare judiciară. De menționat că nicio sancțiune nu a fost aplicată.

procurorul Constantin Placinta, cel care a emis rechizitoriul nr. 433/P/1994 al Parchetului Tribunalului Prahova;

judecatorii Sergiu Tudorache si Ioan Bordeanu, de la Tribunalul Prahova, care au condamnat-o la fond pe Visan la 16 ani de inchisoare, prin sentinta penala nr. 77 din 14 iunie 1995;

– judecatorii Aurelia Androne, Victoria Nicolau si Aurel Ionescu, de la Curtea de Apel Ploiesti, care au respins apelul lui Visan, prin decizia nr. 144 din 5 septembrie 1995;

judecatorii Lucia Popescu, Mircea Aron si Nineta Anghelina (fost membru CSM – in prezent pensionara) de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care au respins recursul lui Visan, prin decizia nr. 1 din 14 ianuarie 1997, potrivit luju.ro.

Tribunalul Prahova i-a acordat femeii o pensie de 900 de lei pe lună, însă în urma recursului, Curtea de Apel Ploieşti anulează şi acest minim efort pe care statul ar fi putut să-l facă pentru a o ajuta pe Viorica. Femeia rămâne cu suma de 1.000 de euro daune morale, bani pe care nici în ziua de astăzi nu i-a văzut.

Dacă vrei ca aceste erori judiciare să nu se mai producă în România iar cei care le comit să scape nepedepsiți, alătură-te echipei Noua Românie. Înscrie-te în Noua Românie și pune umărul la îndreptarea erorilor judiciare din țară.

Urmărește pe facebook, acțiunile Noua Românie.