Ioan Oltean, portocaliul care patrona mafia retrocedărilor și despăgubirilor de sute de milioane de euro de la ANRP, acuzat de procurori că a luat 600.000 de euro șpagă de la omul de afaceri Mihai Rotaru, este lăsat în libertate de către DNA. În schimb, afaceristul a fost reținut și urmează să fie arestat pentru că i-a dat șpagă deputatului.

DNA are proceduri diferite pentru inculpați în funcție de culoarea politică. dacă ești de la PSD și ai produs un prejudiciu de 120.000 de euro ești pus imediat sub control judiciar și se cere arestarea, iar dacă ești PDL-ist devenit brusc Liberal de-al lui Iohannis, și ai luat 600,000 de euro șpagă și ai produs un prejudiciu statului de 20 de milioane de euro, ești lăsat în libertate!!!

Ioan Olteanu este acuzat de DNA de complicitate la abuz în serviciu, luare de mită și trafic de influență. Mai exact, deputatul a luat 600,000 de euro într-o biserică pentru a-i aproba afaceristului craiovean o despăgubire de 109 milioane lei la ANRP.

”La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.
Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.
Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță. De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Procurorii DNA nu au cerut reținerea și arestarea preventivă a lui Ioan Oltean, deși prejudiciul adus bugetului de stat este de 20 de milioane de euro, iar șpaga luată e de 600.000 de euro. În schimb, în cazul lui Dan Șova, DNA a cerut de două ori arestarea preventivă pentru un presupus prejudiciu de 120,000 de euro. În cazul lui Șova, procurorii au instituit controlul judiciar, iar în cazul lui Ioan Oltean, NIMIC!!! L-au lăsat să plece liniștit acasă.

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, cu privire la situaţia deputatului liberal Ioan Oltean, că PNL va vota la vedere, în favoarea cererii formulate de Justiţie, dacă o astfel de solicitare va fi transmisă Parlamentului de procurori.

În același dosar, Sergiu Diacomatu, Lăcrămioara Alexandru şi Rodica Constantinovici, foşti membri în comisia ANRP, un evaluator şi omul de afaceri Mihai Rotaru, au fost reţinuţi, joi, pentru 24 de ore de către procurorii DNA în dosarul despăgubirii ilegale de aproape 109 milioane de lei acordate lui Mihai Rotaru, pentru un teren din Piteşti.