Abuz și favoritism fără precedent. Elena Udrea, protejata lui Băsescu, are parte de tratament preferențial chiar și când este arestată de procurori. Deputata a plecat cu cătușe de la DNA, dar când s-a dat jos din mașină pentru a intra în sediul arestului Poliției Capitalei, nu mai avea cătușele la mâini.

Legea spune clar, persoanele reținute sunt încătușate și duse cu cătușe la mâini până în arestul poliției. Numai că Elena Udrea a avut parte de tratament preferențial. Protejata lui Băsescu a purtat cătușele doar cât a ieșit din sediul DNA și s-a urcat în mașina care o ducea în arestul Poliției Capitalei.

Când a ajuns aici, Elena Udrea s-a dat singură jos din mașină și culmea: FĂRĂ CĂTUȘE LA MÂNINI!!!! Protejata lui Băsescu a ieșit din mașină fără niciun fel de probleme ca și cum venea de la Mall.

Este fără precedent acest lucru și profund ilegal și discriminatorul față de alți inculpați reținuți și duși cu cătușe la mâini.

Vinovat de acest lucru este cel ofițerul de poliție judiciară care se afla în mașină alături de Elena Udrea și care i-a scos cătușele înainte ca aceasta să fie încarcerată.

În momentul în care a ieșit din sediul DNA, flancată de o armată de jandarmi, Udrea a spus jurnaliștilor: ”Poți pune cătușe Elenei Udrea, dar nu poți pune cătușe adevărului”.

Legea penală spune clar că persoana reținută este încătușată și predată cu cătușe la mâini, polițistului din arestul poliției.

Încătuşarea este o măsură poliţienească de prevedere şi siguranţă care constă în aplicarea cătuşelor pe încheietura mâinilor unei persoane, în scopul limitării mobilităţii fizice a acesteia.

Încătuşarea se efectuează obligatoriu asupra următoarelor categorii de persoane:

  • dezertori, evadaţi şi recidivişti periculoşi;
  • urmăriţi, reţinuţi, condamnaţi şi arestaţi preventiv, pe timpul transferării sau al escortării;
  • autorii unor infracţiuni contra vieţii persoanei (tâlhărie, ultraj, viol în grup) ori ai altor infracţiuni grave;
  • care se manifestă agresiv, sunt violente ori se opun măsurilor poliţieneşti, iar rezistenţa lor nu poate fi înfrântă în alt mod;
  • care, datorită stării psihice în care se află, prezintă pericol pentru viaţa şi integritatea lor corporală, a poliţist sau a altor persoane;
  • care urmează a fi conduse la sediul poliţiei în vederea luării măsurilor legale şi se manifestă agresiv;
  • care, în urma controlului corporal, al bagajelor sau al vehiculelor, au fost depistate ca având asupra lor bunuri deţinute fără îndeplinirea condiţiilor legale sau provenite din săvârşirea unei infracţiuni.

Încătuşarea se execută rapid şi energic.

Cătuşele se aplică pe mâinile poziţionate la spate, pe cât posibil, cu sistemul de închidere orientat în sus.

Încătuşarea se efectuează, de regulă, din poziţia în picioare, persoana fiind aşezată în aşa fel încât să nu poată ataca.

În cazul în care trebuie imobilizate mai multe persoane, sau când acestea au un comportament violent, sunt aşezate în genunchi sau culcate pe burtă, cu mâinile pe ceafă.

În cazul în care persoana opune rezistenţă, aceasta este încătuşată forţat.

După încătuşare, se efectuează, în mod obligatoriu, controlul persoanei.

Dacă persoana încătuşată continuă să se manifeste violent, poliţistul poate imobiliza şi picioarele.

Cătuşele se aplică în aşa fel încât să nu ducă la rănirea sau vătămarea integrităţii corporale a celui imobilizat.

Cătuşele se scot numai dacă a intervenit îmbolnăvirea gravă a per­soanei, pentru ca aceasta să meargă la toaletă, pe timpul servirii mesei, precum şi la depunerea acesteia în locurile de deţinere, sub supravegherea atentă în acest timp.

udrea catuse dna