Auzim tot mai mult vorbindu-se despre probiotice și despre beneficiile pe care le pot aduce pentru sănătate. Ce sunt de fapt acestea și cum pot ajuta la refacerea florei intestinale? În cele ce urmează vă prezentăm câteva lămuriri oferite de reprezentanții Bio-Kult România.

Contrar percepției generale care asociază bacteriile cu afecțiuni și boli, există și bacterii cu rol benefic pentru organismul uman. Probioticele fac parte din această categorie, întrucât, dacă sunt administrate în cantități corespunzătoare, oferă un plus de sănătate și stimulează fortificarea sistemului imunitar. Rolul principal al probioticelor este de a ajuta la refacerea florei intestinale, păstrând un echilibru între bacteriile dăunătoare și cele benefice de la nivelul sistemului digestiv.

Bacteriile și rolul lor în sistemul digestiv

În corpul uman, la nivelul tractului digestiv, există în jur de 400 de specii de bacterii. O parte dintre acestea se găsesc la nivelul colonului, iar o altă parte în intestinul subțire și în stomac. Aceasta floră bacteriană are rolul de a sintetiza minerale, vitamine și nutrienți, contribuind de asemenea și la metabolizarea medicamentelor sau la fortificarea sistemului imunitar.

Când trebuie să consumi probiotice?

Disponibile sub formă de capsule sau prafuri, probioticele pot fi consumate zilnic, pentru a păstra echilibrul florei intestinale. Dacă te întrebi când este cel mai indicat să iei probiotice, află că momentul optim este dimineața, la micul dejun sau înainte de servirea acestuia.

De asemenea, probioticele sunt mai mult decât indicate în fiecare situație în care în organism apar anumite dezechilibre. Poate fi vorba despre stări de slăbiciune generală, de constipație, diaree, probleme de tranzit intestinal sau de o floră intestinală afectată după un tratament medicamentos cu antibiotice. Chiar și atunci când stresul atinge cote alarmante, ori există oarecare deficiențe la nivelul sistemului imunitar, probioticele sunt mai mult decât indicate.

Probioticele – sigure și de mare ajutor la orice vârstă

Indiferent de vârsta gazdei care și le administrează, probioticele pot fi de un mare ajutor. În cazul copiilor, spre exemplu, dozele de probiotice cu tulpini active ajută la refacerea florei intestinale, înlăturând efectele negative ale tratamentelor cu antibiotice, dar și la remedierea unor afecțiuni digestive întâlnite frecvent la această grupă de vârstă.

Chiar și pentru adulți sau vârstnici beneficiile probioticelor se fac pe deplin simțite. Schimbările de sezon aduc în majoritatea cazurilor și deficiențe la nivelul sistemului imunitar, fapt ce duce și la dezechilibre în organism ce pot avea ca rezultat afecțiuni ușoare sau mai severe. În astfel de perioade, consumul de probiotice ajută la întărirea sistemului imunitar, prin păstrarea echilibrului florei intestinale.

Unde poți găsi probiotice?

Surprinzător sau nu, există alimente banale cu o concentrație ridicată de probiotice, care ne pot ajuta să ne fortificăm organismul doar prin alimentație. Este vorba despre iaurt, varză murată (și alte murături în saramură), ciocolată neagră sau lapte de soia. Dacă vine însă vorba despre remedierea unor afecțiuni, mai indicat este consumul probioticelor disponibile sub formă de suplimente nutritive.

Acestea pot fi administrate zilnic, pentru întărirea imunității, sau pot fi folosite pentru a ajuta la refacerea florei intestinale care a avut de suferit de pe urma tratamentelor medicamentoase. Printre cele mai căutate astfel de suplimente nutritive se numără și produsele Bio-Kult, ai căror specialiști ne-au oferit și aceste detalii despre probiotice. Oferta completă de produse poate fi vizualizată și în cadrul site-ului www.bio-kult.ro.