Statul român cheltuie 300.000 de euro pentru modernizarea Vilei în care va sta Băsescu

Statul român a cheltuit peste 300.000 de euro ca să renoveze Vila din strada Gogol din Capitală, unde urmează să se mute fostul Președinte al României, Traian Băsescu.

Deși de cinci luni de zile nu mai este Președintele României, Traian Băsescu continuă să provoace pagube la bugetul de stat și să beneficieze de prerogative și facilități la fel ca și președintele în funcție, Klaus Ioahnnis.

După ce a întârziat cu o lună de zile eliberarea Vilei Lac 3, reședința oficială a Președintelui României în funcție, unde ar fi trebuit ca la 21 februarie să se mute Klaus Ioahnnis, Băsescu a acceptat să se mute provizoriu în domeniul lui Ceaușescu de la Scroviștea, până când RA-APPS termină de renovat Vila din Gogol, oferită de Guvern, drept reședință permanentă a fostului Președinte al României.

Traian Băsescu a refuzat să se mute în vila în care a stat timp de 25 de ani , Mioara Roman, pe motiv că nu este renovată.

Pentru a îndeplini condițiile impuse de Băsescu, RA-APPS a cheltuit cu renovarea vilei de 400 m pătrați, peste 300.000 de euro.

În cele patru luni de când lucrează la renovarea vilei, muncitorii au schimbat instalațiile electrice, sanitare, au reparat pereții și acoperișul vilei, și au pus marmură.

Noua reședință a lui Traian Băsescu, situată în cartierul Primăverii din București, are şapte camere şi două de serviciu, în suprafaţă utilă de 366 metri pătraţi. Parterul are 126 metri pătraţi,iar etajul 135 metri pătraţi. Vila mai dispune de un teren în suprafaţă de 1.334 metri pătraţi. Lunar, Mioara Roman plătea chirie pentru vilă, 6.205 euro.

La finalul lunii ianuarie, Mioara Roman a fost evacuată de RA-APPS din vila din strada Gogol nr. 2, pe care o ocupa din 1990.

Mioara Roman a fost somată să părăsească vila întrucât are datorii de 350,000 de euro la chirie către RA-APPS.

Mioara Roman susţinea că, din 2009, este obligată să plătească o chirie lunară de 6.000 pentru vila din Primăverii, în condiţiile în care ea trăieşte dintr-o pensie de 1.800 de lei. Conflictul cu RA-APPS a a ajuns în instanţă.

Guvernul Ponta i-a pus la dispoziția lui Băsescu, inițial, o listă de 7 vile de protocol din care să-și aleagă una ca și reședință.

Lista includea apartamentul cu şase camere din Bulevardul Constantin Prezan cu o suprafaţă de 279 metri pătraţi, Vila 1A din Snagov – cu o suprafaţă utilă de 324 metri pătraţi şi 9.900 metri pătraţi curte, Vila 11 din Snagov  -cu o suprafaţă utilă de 2.189 metri pătraţi şi 27.412 metri pătraţi curte, un spaţiu cu cinci camere şi încă trei camere de serviciu din strada Orbescu – 440 metri pătraţi, o vilă cu 9 camere din strada David Praporgescu – 295 metri pătraţi, un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea – 280 metri pătraţi şi un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi – 273 metri pătraţi.

Între timp, Guvernul a scos de pe listă Vila 1A din Snagov și Vila 11 din Snagov.

Vila 1A, dotată cu piscină, a fost acordată Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, iar Vila 11 a fost scoasă la vânzare, pentru aproape 4 milioane de euro.

Pe 26 martie 2015, Băsescu s-a mutat temporar, în conacul de la Scroviștea.

Directorul Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, Georgian Surdu, în prezent arestat preventiv, a declarat pe 30 aprilie, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, că Băsescu s-a mutat la Scroviștea la ”solicitarea” Serviciului de Protecție și Pază, pe motivă că este cea mai izolată locație a RA-APPS și astfel îi pot asigura protecția fostului Președinte al României.

Directorul RA-APPS a spus că s-a ajuns la acest compromis cu mutarea lui Băsescu la Scroviștea, pentru că fostul președinte nu voia să plece din Vila Lac 3, reședință oficială a Președintelui în funcție al României.

Georgian Surdu a precizat că mutarea lui Băsescu la Scroviștea a fost un compromis necesar căci altfel se putea ajunge la proces pentru că fostul președinte refuza să plece din vilă. Procesul de evacuare din Vila Lac 3 ar fi putut să dureze și un an de zile.

Vila din Gogol ar urma să fie finalizată cel târziu până pe 15 iunie 2015, când Băsescu se poate muta.