Stare de urgență în Turcia. Erdogan suspendă drepturile omului și vrea pedeapsa cu moartea

Recep Tayyip Erdogan a dispus miercuri seară instituirea stării de urgenţă în Turcia, la nivel naţional, timp de cel puţin trei luni,  în baza Articolului 120 al Constituţiei Turciei care îi permite președintelui să conducă prin decrete. Iar joi, Guvernul de la Ankara a decis suspendarea drepturilor omului timp de trei luni de zile.

Mânia lui Erdogan nu mai are limite. Folosindu-se de tentativa de stat eșuată, Președintele Turciei arestează pe bandă rulantă judecători, procurori, polițiști, militari, guvernatori și cadre didactice. Și când credeam că mai rău de atât nu se poate, miercuri seară, Erdogan a ordonat Guvernului să decreteze stare de urgență timp de trei luni de zile, iar drepturile omului să fie suspendate.

„Obiectivul instaurării stării de urgenţă este de a lua în mod rapid şi eficient măsurile necesare pentru a elimina ameninţările la aresa democraţiei în ţara noastră, la adresa statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor turci. Această măsură este necesară pentru adoptarea unor măsuri rapide” împotriva mişcării clericului Fehtullah Gülen, în scopul „eliminării acestei ameninţări la adresa democraţiei. Instituirea stării de urgenţă nu este în niciun caz împotriva democraţiei, a legilor şi libertăţilor. Dimpotrivă, are rolul de a le consolida, de a proteja cetăţenii”, a declarat Recep Erdogan.

La nici 24 de ore de la decretarea stării de urgență de către Guvern, Turcia a dispus joi suspendarea aplicării prevederilor Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

„Turcia va suspenda temporar implementarea obligaţiilor care decurg din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, în conformitate cu decretarea stării de urgenţă; drepturile şi libertăţile fundamentale nu vor fi afectate în această perioadă. Şi Franţa a decretat starea de urgenţă; şi Franţa a suspendat Articolul 15 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Decretarea stării de urgenţă nu intră în contradicţie cu prevederile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Starea de urgenţă va oferi Guvernului oportunităţi de a contracara tentativa de lovitură de stat şi de a curăţa în totalitate aparatul instituţional de membrii mişcării lui Fehtullah Gulen. Vreau să garantez că drepturile şi libertăţile fundamentale şi viaţa de zi cu zi nu vor fi afectate de aceste măsuri. Cetăţenii noştri trebuie să fie liniştiţi în această privinţă„, a declarat vicepremierul turc Numan Kurtulmuş.

În cele trei luni de stare de urgență în Turcia, cetățenii pot fi reținuți și arestați fără mandat, presa restricționată, traficul oprit, iar Erdogan poate conduce țara prin decrete.

Iar măsurile întreprinse de regimul dictatorial Erdogan nu se opresc aici. Președintele vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea ca să-i decapiteze adversarii.