Stadionul Steaua din cartierul Ghencea al Capitalei va deveni în curând istorie. Arena sportivă va fi demolată în totalitate. Autoritățile promit să construiască în locul actualei baze sportive, un stadion de lux la standarde europene cu o capacitate de 30 de mii de locuri.

Stadionul Ghencea, una dintre cele mai celebre arene din țară, va fi demolat. Autoritățile vor să construiască o nouă arenă sportivă pentru ca România să poată găzdui în condiții optime Campionatul European de Fotbal din 2020.

„În prezent au fost finalizate de către Compania Națională de Investiții „C.N.I.” – S.A. studiile de teren (studiul topografic, studiul geotehnic), expertiza tehnică și studiul de prefezabilitate. Studiul de prefezabilitate care a propus 3 variante, doua cu demolare totală și o variantă cu demolare parțială și păstrarea tribunei oficiale. Urmare a expertizei tehnice și soluțiilor propuse de proiectanți, Ministerul Apărării Naționale, împreună cu Compania Națională de Investiții „C.N.I.” – S.A. au ales una din variantele care presupune demolarea totală a stadionului existent”, se arată într-un răspuns dat de CSA site-ului HotNews.ro.

Potrivit Gazetei Sporturilor, noul stadion „Steaua” ar urma să aibă 30.000 de locuri, Compania Națională de Investiții urmând a aloca 45 de milioane de euro pentru finalizarea proiectului.

Chiar si asa, autoritatile din cadrul Ministerului Apararii au transmis HotNews.ro ca sunt avute in vedere cateva caracteristici cheie:

– minim 30.000 locuri,
– spatii cazare pentru sportivi – cel putin 12 camere duble si spatii conexe
– un muzeu amenajat pe o suprafata estimata intre 1.500 – 1.700 mp.
– stadionul ar trebui sa dispuna de 150 de locuri de parcare securizate pentru oficiali, conform normativelor UEFA, „Unica optiune fiind aceea de a realiza o parcare subterana direct in vecinatatea sectorului oficial”, se arata in raspunsul CSA.

Romania va gazdui la Bucuresti, pe Arena Nationala, patru din meciurile campionatului European de Fotbal din 2020, insa pentru acest lucru va trebui sa duca la capat mai multe proiecte de modernizare a infrastructurii sportive si a celei de transport.

Pentru EURO 2020, Bucurestiul va trebui sa aiba 5 arene moderne si functionale, pe care formatiile care sosesc in Romania sa se antreneze si sa joace. Cele 5 arene nominalizate sunt: „Arena Nationala” (unde se vor juca meciurile oficiale: trei din faza grupelor si unul din optimi), „Ghencea”, „Stefan cel Mare”, „Giulesti – Valentin Stanescu”, dar si stadionul „Iolanda Balas Soter”/ Arcul de triumf, din complexul Federatiei Romane de Rugby, unde nationalele care vor veni in Capitala se vor antrena.

Stadioanele ar trebui finalizate pana in 2019, cu minim un an inaintea competitiei internationale, astfel incat arenele sa poata gazdui o serie de meciuri si sa primeasca certificarile UEFA.

Stadionul Steaua  a fost inaugurat in aprilie 1974, cu ocazia unui meci amical Steaua – OFK Belgrad (scor 2-2).