Sebastian Ghiță nu a mințit. Șeful SRI, Eduard Hellvig a confirmat, ieri, la audierea din Parlament toate vacanțele petrecute de Florian Coldea cu Sebastian Ghiță. 

SRI confirmă că Sebastian Ghiță nu a mințit când a spus că a fost în vacanță în insulele Seychelles, în Toscana și la Paris cu familia Coldea.

”Au prezentat documente justificative cu privire la cheltuielile ocazionate de aceste deplasări”, a spus Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei de control al SRI după o audiere de 7 ore în Parlament a directorului SRI, Eduard Hellvig.

Însă Țuțuianu a spus că nu a fost clarificat dacă respectivele documente sunt reale sau nu. Preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI a dezvăluit că în vacanţa din Toscana în care au fost împreună Florian Coldea şi Sebastian Ghiţă au mai fost şi directorul SRI de la acea vreme, George Maior, precum şi fostul vicepremier Vasile Dîncu.

Adrian Țuțuianu a spus presei că la SRI a fost verificată şi soţia lui Florian Coldea, care este colonel SRI.

„Avem o problemă de raportare deontologică din perspectiva relaţiilor unui colonel SRI cu un membru al comisiei parlamentare de control al Serviciului”, a precizat Adrian Ţuţuianu.

Șeful SRI, după ce a fost audiat șapte ore în Parlament, a declarat presei că Serviciului Român de Informații este supus unei ample campanii de denigrare.

Suntem martori în aceste zile la o divizare în societatea românească, la atacuri fără precedent la adresa instituției al cărei director sunt. Un SRI slab, timorat, destabilizat ar însemna o Românie dezarmată în fața amenințărilor, iar asta nu folosește nici instituțiilor statului român și nici românilor. Demonizarea instituției pe care o conduc prin atragerea sau plasarea sa în zona speculațiilor îi afectează în primul rând pe angajații noștri onești și loiali ai statului român, ne afectează menirea, misiunea dată de lege. Ne este greu să ne apărăm pentru că fiecare mesaj pe care îl transmitem este interpretat. Cei care ne atacă știu că nu vom intra în acest joc și de aceea continuă. Am speranța, atât ca director al SRI, cât și ca cetățean, că aceste lucruri se vor opri, dacă nu pentru instituția noastră, măcar pentru binele României„, a afirmat Hellvig.

Șeful SRI susține că nu există ofițeri acoperiți în politică și justiție: Cei care mă cunosc știu că urăsc abuzul. De aceea spun foarte clar: SRI nu are și nu va avea acoperiți în politică sau în justiție, în mandatul meu SRI nu se va implica în niciun tip de joc de putere, în mandatul meu SRI nu va organiza proteste sau alte mișcări de stradă, așa cum fals s-a afirmat în anumite locuri.