Serviciul Român de Informaţii vrea un buget dublu în 2017, față de anul trecut, adică circa 4 miliarde de lei noi. În ultimii trei ani, bugetul SRI a crescut precum Făt Frumos, și spionii vor din ce în ce mai mulți bani ca să ne poată asculta și urmării pe toți în numele ”siguranței naționale”.

SRI cere cu tupeu buget dublu în 2017 față de anul trecut. Invocând sfânta ”siguranță națională” , SRI cere și primește de fiecare dată tot ce vrea, că de nu…are grijă ca prin presa controlată să dea tot în vileag despre parlamentarii care se opun și Kovesi îi bagă la pușcărie de îndată.

În 2016, Serviciul Român de Informații a avut un buget de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de 2015, când bugetul a fost de 1,55 miliarde.

La auzul veștii că SRI vrea de două ori mai mulți bani față de anul trecut, fostul deputat liberal, Radu Zlati vrea ca bugetul SRI să fie îngheţat sau chiar redus la „un minim necesar funcţionării”.

„Nu ascund, sunt dintre cei care, rămânând naționaliști și patrioți, cred de asemenea că instituțiile de forță în statul român sunt supradimenzionate. Inclusiv pe partea de SRI și SIE. Sunt unul dintre cei care cred că, în lipsa unui control eficient din partea societății civile (asta însemnând și un control parlamentar adecvat) a da mai mulți bani serviciilor secrete înseamnă doar a mări o putere care, necontrolată, poate fi tot atât de bine folosită în bine ca și în rău. Nu este treaba SRI să se amestece nici în chestiunile interne ale partidelor, nici în managementul unei instituții media, nici în deciziile magistraților, nici în activitatea procurorilor – dincolo de cadrul riguros instituit prin lege. Acestea fiind zise, adresându-mă colegilor parlamentari liberali, afirm cu tărie faptul că personal consider că, pe fondul scandalurilor care întinează (dar nu fără motive cu miros de verosimilitate…) imaginea SRI, solicitarea din partea serviciului a unui buget de două ori mai mare (așa cum a apărut informația în presă) reprezintă un afront la adresa societății românești. Cred că, cel puțin până la clarificarea bănuielor majore asupra felului în care SRI înțelege să interacționeze cu societatea românească, bugetul instituției ar trebui înghețat, sau chiar adus la minimul necesar funcționării. Mai bine un SRI funcționând cu luminile în faza de avarie, decât o Românie în care democrația și statul de drept lasă loc secreto-arhiei și statului de drepți”, a afirmat fostul deputat.

SRI se află în centrul unui scandal național după ce Sebastian Ghiță a dezvăluit cum petrecea alături de generalul Florian Coldea, vacanțele în Seychelles și Toscana.

SRI l-a suspendat din funcție pe Florian Coldea și a demarat proceduri de anchetă.