Serviciul Român de Informații aplică metoda brevetată de Iohannis. După ce Președintele României l-a anunțat pe Sorin Grindeanu, prin SMS, că l-a desemnat premier, SRI a trimis tot prin SMS, informații la Ministerul de Interne cu privire la faptul că un grup de protestatari violenți vor veni la manifestațiile din Piața Victoriei.

SRI îl plagiază pe Iohannis și aplică metoda de informare prin SMS. Ministrul Administrației și Internelor, Carmen Dan a anunțat joi, că SRI a informat MAI, prin SMS, cu privire la protestatarii violenți, în timp ce mitingul era în desfășurare în Piața Victoriei și nu înainte de eveniment.

Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenţii de provocare. Aseară, între orele 19.43 şi 22.55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ştefu şi şeful Poliţiei Bogdan Despescu au primit mesaje sms din partea unui ofiţer din cadrul SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane, în general, activişti care participă constant la astfel de activităţi de acest gen precum şi prezenţa unor membri ai galeriilor la modul general. Datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop„, a afirmat Dan.

Potrivit ministrului, datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce privește tulburarea ordinii publice, intenția de a denatura caracterul manifestației, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfășoare acte de violență și nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop.

Opt jandarmi au fost răniți, dintre care trei au fost transportați la Spitalul de Urgență Floreasca și la Spitalul Clinic de Urgență Oftalmologic, pentru evaluare medicală de specialitate.

Patru protestatari au fost răniți, doi fiind transportați la Spitalul de Urgență Floreasca, însă nicio persoană nu a rămas internată.

„Cercetările sunt continuate de o echipă formată din 50 de polițiști sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Persoane au mai fost sancționate contravențional pentru încălcarea normelor legale, iar trei sunt membri ai galeriilor de fotbal„, a precizat Carmen Dan.

SRI a emis joi noapte, în jurul orei 01,00, un comunicat de presă în care preciza că a trimis informații despre protestatari, către MAI: În legatură cu afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la informările SRI cu privire la protestele din data de 1 februarie 2017, facem următoarele precizări: Serviciul Roman de Informații a acționat potrivit competențelor legale, datele și informațiile obținute exclusiv cu privire la prezența unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la acțiunile publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituțiilor legal abilitate (Inspectoratul General al Poliției Române, Jandarmeria Română, Serviciul de Pază și Protecție). Conform Legii 51/1991 privind securitatea națională a României, republicată în 2014, și Legii nr. 14/1992 SRI are competențe pentru obținerea de date necesare prevenirii și contracarării activităților extremiste. Pe aceasta zonă, SRI nu a avut surprize operaționale. SRI nu are competențe în ceea ce privește manifestările grupărilor ultras, însă, dacă se obțin date de interes pentru instituțiile cu atribuții pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate.

79 de persoane au fost conduse la secțiile de Poliție, în urma confruntărilor din Piața Victoriei din seara zilei de 1 februarie, pe numele acestora fiind întocmite dosare penale pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice, iar într-un caz pentru deținere de droguri de mare risc, a declarat joi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care a precizat că au fost aplicate și cinci sancțiuni contravenționale.